Hlavní obsah

Izrael a Palestinci budou v Londýně jednat o reformách

JERUZALÉM/LONDÝN

Delegace izraelských a palestinských vládních představitelů odcestovaly v pondělí do Londýna, kde mají jednat o reformách palestinské samosprávy. Ta je obviňována z korupce a neefektivnosti a na její reformu naléhají především Izrael a USA, které tím podmiňují realizaci mezinárodního mírového plánu.

Článek

Diskuse jsou plánovány u příležitosti konference dárcovských zemí na pomoc palestinským autonomním územím, která se bude v Londýně konat v úterý a ve středu, a úterní schůzky takzvaného kvarteta, které řeší izraelsko-palestinský konflikt.

Palestinci chtějí mluvit o reformě a míru

Hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát sdělil, že delegace bude v Londýně jednat jak o reformách samosprávy, tak i o pomoci Palestincům a mezinárodním mírovém plánu pro Blízký východ připravovaném kvartetem USA, OSN, Ruska a Evropské unie. Společně s ním jedou do Londýna také ministr informací Jásir Abid Rabbú, ministr financí Salám Fajad a ministr hospodářství Máhir Masrí.  

Izraelce zajímá jen ekonomika

Izraelská delegace chce naproti tomu jednat výhradně o ekonomických otázkách. Tomu odpovídá i její složení v čele s náměstkem ministra zahraničí pro ekonomické otázky Jossim Gilem.  

Izrael pořádal odvetu

Dva Palestinci byli zabiti a další čtyři lehce zraněni v noci na pondělí při průniku izraelské armády do pásma Gazy. Operace v Gaze a dalších palestinských městech je zřejmou izraelskou reakcí na sobotní pumový atentát palestinských radikálů proti izraelskému tanku, který si vyžádal životy čtyř izraelských vojáků.

Reklama

Související články

Izrael a Palestinci budou jednat o příměří

Zástupci palestinské samosprávy a Izraele by měli v pondělí poprvé po několika měsících vést otevřená jednání o obnovení příměří a stažení armády...

Výběr článků

Načítám