Hlavní obsah

Izrael a Palestinci budou jednat o příměří

Novinky, Břetislav Tureček, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Zástupci palestinské samosprávy a Izraele by měli v pondělí poprvé po několika měsících vést otevřená jednání o obnovení příměří a stažení armády z vytypovaných částí okupovaných území.

Foto: Hana Josefová

Frekvence svozu odpadu byla před několika týdny centrálním plzeňským obvodem navýšena v očekávání nadprůměrné produkce povánočního odpadu.

Článek

"Jsme připraveni k jakýmkoliv jednání, pokud povedou k míru," prohlásil dnes v Rámalláhu před novináři palestinský vůdce Jásir Arafat. "Přeci si pamatujete, že jsem o obnovení rozhovorů žádal (izraelského premiéra Ariela) Šarona, on to ale odmítl."

Tajná jednání

Šaron se už ve středu tajně setkal v předsedou palestinského parlamentu Ahmadem Kurájou a krátce před lednovými volbami, v nichž jeho pravicový blok Likud hladce zvítězil, jednal i s mužem číslo dvě Organizace pro osvobození Palestinci Mahmúdem Abbásem.

Právě v neděli izraelský prezident Moše Kacav pověřil Šarona sestavením nové vlády a jak uvedla televize, iniciativa vůči Palestincům s tím nejspíš souvisí Šaron prý chtěl odhalením tajných rozhovorů ukázat Straně práce, že to se vstřícností myslí vážně. Vůdce labouristů Amram Micna totiž stále odmítá přivést Stranu práce do Šaronovy kýžené pravolevé vlády.

Izrael se stáhne z klidných oblastí

Šéf Šaronovy kanceláře Dov Weisglass upřesnil, že probíraný plán příměří zahrnuje stažení izraelských sil z území, na nichž bude předpoklad, že palestinská správa zajistí klid a potlačí aktivity militantních organizací. Neupřesnil sice, podle čeho bude tato způsobilost Palestinců posuzována, zmínil ale příklad severu pásma Gazy, kde palestinské hlídky brání gerilovým skupinám v odpalování granátů a raket na přilehlá izraelská a židovská sídla.

Izrael má zároveň umožnit v daných lokalitách obnovení ekonomického života a také přístupu tamních obyvatel na izraelský pracovní trh.

Bez Arafata

Šaron však dal opakovaně najevo, že širší jednání s Palestinci nepřipadají v úvahu, dokud bude v jejich čele stát Arafat. "Neznamená to, že bude muset opustit oblast nebo že jeho role bude ukončena fyzicky," poznamenal Weisglass. "Američané a Evropané již dlouho požadují, aby byl jmenován premiér, někdo, kdo bude mít v rukou účinnou moc, osoba, která bude kontrolovat to, co se děje v palestinské správě," dodal. Izrael prý bude souhlasit s tím, aby Arafat hrál "symbolickou roli, což bude odměna za jeho historický příspěvek".

Bývalý izraelský ministr zahraničí Šimon Peres (který usiluje o vstup své Strany práce do vlády), dnes v Izraelském rozhlase prohlásil, že takto pojatá premiérova iniciativa je odsouzena k nezdaru. "Bude-li se držet tohoto plánu, daleko se nedostane. Je třeba jasně rozhodnout, kam se chceme dostat prodlevy a skrývání ničemu nepomohou."

Reklama

Související témata:

Související články

Šaronův Likud vyhrál volby

Naprostým triumfem skončily úterní předčasné parlamentní volby v Izraeli pro pravicový blok Likud dosavadního premiéra Ariela Šarona. Podle předběžných...

Výběr článků

Načítám