Hlavní obsah

Italským prezidentem zůstává Mattarella, na nástupci se politici neshodli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italský prezident Sergio Mattarella zůstane ve funkci i v dalším sedmiletém období. Souhlasil tak s návrhem vládních stran, uvedla v sobotu podle agentury Reuters ministryně pro vztahy s regiony Mariastella Gelminiová.

Foto: Italian Presidency, Reuters

Osmdesátiletý Sergio Mattarella zůstane italským prezidentem dalších sedm let.

Článek

Osmdesátiletý Mattarella zatím setrvání v úřadu odmítal, italští politici ale už od pondělí nejsou schopni zvolit jeho nástupce. Mattarella má ve funkci zůstat další sedmileté období.

„Ochota prezidenta Sergia Mattarelly odsloužit druhé období, jak požadovala převážná většina politických stran, dokazuje jeho smysl pro zodpovědnost a jeho oddanost zemi a jejím institucím,“ prohlásila Gelminiová.

Foto: Remo Casilli, ČTK/AP

Hlasování italských zákonodárců jméno nové hlavy státu nepřineslo. V čele Itálie tak zůstane dalších sedm let Sergio Mattarella.

Na setrvání Mattarelly v úřadě se dříve dohodly italské vládní strany a prezidenta k tomuto kroku vyzval i premiér Mario Draghi. Podle zdroje, na který se odvolává Reuters, požádal ministerský předseda hlavu státu o pokračování v úřadu „pro dobro a stabilitu země“. Mattarella se v minulosti nechal slyšet, že nechce, aby se druhý prezidentský mandát, který ústava výslovně nezakazuje, stal v Itálii běžným.

Un espresso. Italové chtějí dostat na UNESCO popíjení kávy

Cestování

Italští zákonodárci a zástupci regionů se tento týden novou hlavu státu pokoušeli neúspěšně zvolit už v šesti kolech. Ani jeden z kandidátů ale zdaleka nedosáhl na potřebnou většinu 505 hlasů z 1009 volitelů. Nejvíce jich navzdory svému odmítavému postoji opakovaně dostal Mattarella. V pátečním, šestém hlasování se pro něj vyslovilo 336 volitelů.

Předtím se pravicové strany neúspěšně snažily prosadit svou kandidátku a předsedkyni Senátu Elisabettu Casellatiovou. Také o premiérovi Draghim se opakovaně mluvilo jako o možném nástupci nynější hlavy státu.

Foto: Remo Casilli, ČTK/AP

Italští politici nebyli schopni zvolit Mattarellova nástupce. Ten tak přijal výzvu, aby ve funkci prezidenta země zůstal dalších sedm let.

Specifikem italských prezidentských voleb je, že neexistují oficiální kandidáti. Každý volitel napíše v tajné volbě jméno budoucího prezidenta na volební lístek. Volba může trvat mnoho dní. Dosud nejdelší bylo hlasování v roce 1971, kdy se nová hlava státu volila od 9. do 24. prosince a vzešla až z 23. kola. Prezidentem byl tehdy zvolen Giovanni Leone.

Podobná situace jako letos nastala i v roce 2013, kdy po pěti neúspěšných kolech volby šéfové největších stran přesvědčili tehdejší hlavu státu Giorgia Napolitana, aby v nejvyšším úřadu setrval. Napolitano, jemuž bylo v té době 87 let, pak po dvou letech, v roce 2015, rezignoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám