Hlavní obsah

Íránci mohli zhlédnout přímý přenos testu izraelské rakety

Novinky, Břetislav Tureček, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Značné překvapení zažil v pondělí technik izraelského 10. televizního kanálu při běžném monitoringu frekvencí nad židovským státem. Pomocí satelitního přijímače totiž zachytil záběry vnitřního televizního okruhu izraelského výrobce raketové a zbrojní techniky IAI.

Foto: APT Val di Fiemme

V čele každého stáda pochoduje městem hrdě jeho majitel.

Článek

Na radu redaktora své stanice pak monitoroval dotyčnou frekvenci další dva dny a dostavil se hotový šok: živě vyslané záběry testu rakety dlouhého doletu.

Zkoušce přímo v řídicím sále přihlížely špičky IAI i izraelských ozbrojených sil. Televizní technik slyšel i přístupové kódy k řídicím programům, viděl odpalovací místo a zaznamenal i fakt, že raketa po dvou minutách neplánovaně spadla do Středozemního moře.

Channel 10 o úniku informací odvysílal ve středu večer celý pořad. "Tyto záběry mohl odchytit kdokoliv s prachobyčejným talířem o průměru 1 metr nejen v Izraeli, ale na celém Středním východě, včetně nepřátelských států jako je Sýrie, Íránu nebo Libye," komentoval záznam vojenský zpravodaj stanice Alon Ben David.

Výrobce se snažil únik bagatelizovat

IAI se snažila celý incident bagatelizovat. "V žádném případě nešlo o tajný projekt," dušoval se bezpečnostní šéf firmy Naor Zeidman v deníku Ha´arec. "Pokud by to mělo něco společného s obranou, garantuji vám, že záznam zkoušky by byl zakódován."

Jak Ha´arec, tak deník The Jerusalem Post ale poznamenaly, že podobné argumenty jsou pouze mírněním škod - jakékoliv podobné vysílání by se správně nemělo do éteru dostat bez zevrubného prozkoumání vojenským cenzorem. Ten sice nakonec zakázal vysílat řadu pasáží televizi Channel 10.

Den před tím však mohla nesestříhané vysílání bez nejmenších problémů shlédnout například íránská špionáž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám