Hlavní obsah

Irák je nadšen celosvětovými protiválečnými protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký tisk vítá postoje některých členů Rady bezpečnosti OSN, kteří odmítají zahájení vojenské operace bez nové rezoluce OSN a světové protesty proti válce jako důkazy popírající iráckou politiku amerického prezidenta George Bushe a britského premiéra Tonyho Blaira.

Foto: Patrik Pařízek

Jak bude berounská tramvaj vypadat? Zatím je jasné, že to bude jednička.

Článek

"Fašistický gang vládnoucí ve Washingtonu byl překvapen světovou reakcí na své plány agrese proti Iráku. Nezaznamenal, že se svět změnil a už neakceptuje fašistickou logiku k ospravedlnění války," píše se v úvodníku listu As-Saura, který je tiskovým orgánem vládnoucí strany Baas.

Deník zároveň na titulní straně informuje o protiválečných demonstracích v různých koutech světa. Tyto protesty jsou podle něj výzvou světu, aby se "zbavil (americké) vlády a jejích hanebností". Pokud by se tak stalo, svět by byl bezpochyby v lepším stavu, tvrdí irácký list.

Jedním z nejvýraznějších protestů proti americké vojenské operaci v Iráku byla dnešní pokojná demonstrace v indonéském městě Surabaja, na níž se sešlo až 800.000 účastníků, kteří se modlili za mír.

Likvidace raket pokračovala

Irák pokračoval v ničení zakázaných raket Samúd-2, jež podle šéfa zbrojních inspektorů Hanse Blixe představuje zásadní odzbrojovací krok, první takový od poloviny 90. let minulého století.

S likvidací raket Samúd-2, jejichž dolet přesahuje 150kilometrový limit povolený OSN, začal Bagdád pod dohledem inspektorů OSN 1. března. Doposud bylo zničeno 40 z asi stovky kusů, které byly podle Bagdádu vyrobeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám