Hlavní obsah

Indonéský bojovník za lidská práva byl otráven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Prominentní indonéský ochránce lidských práv Munir, který zemřel v září během letu do nizozemské metropole Amsterdamu, byl otráven. Tvrdí to v pátek zveřejněná zpráva nizozemských vyšetřovatelů.

Foto: Petr Zeman, zoo Praha

Mravenci v sedmdesátých letech

Článek

Osmatřicetiletému Munirovi se udělalo zle, opakovaně zvracel a poté zemřel 7. září na palubě letadla společnosti Garuda, mířícího do Amsterdamu. Nizozemské úřady zahájily vyšetřování a dohodly se na pitvě. Výsledky testů, provedených nizozemským forenzním ústavem, byly předány indonéské policii tento týden, nebyly však hned zveřejněny.

"Podle kopie zprávy byly v Munirově těle zjištěny stopy toxické látky přesahující normální úroveň," informoval novináře šéf indonéské kriminální policie Suyitno Landung. "Nepodařilo se nám ale odhalit, kde ji zkonzumoval."

Landung neupřesnil ani typ jedu, ale indonéská organizace bojující za lidská práva TAPOL uvedla, že Munir měl podle testů v době smrti v těle velké množství arzeniku. Landung sdělil, že tým indonéských soudních expertů odcestuje příští týden do Amsterdamu, aby se dozvěděl další podrobnosti.

Jeden z předních bojovníků za lidská práva Munir obviňoval indonéské ozbrojené síly z páchání zvěrstev v provinciích Aceh a Papua, kde jsou silná separatistická hnutí. Aktivisté hnutí za lidská práva jsou už dlouho terčem indonéské vlády. Desítky jich byly v provincii Aceh zatčeny kvůli údajným kontaktům se separatistickými povstalci, proti kterému lini na jaře podnikla armáda velké tažení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám