Hlavní obsah

Indonésie zaútočila na separatisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Indonéská armáda zahájila operaci proti separatistům v provincii Aceh na severu ostrova Sumatra. Pozice rebelů byly ostřelovány raketami a byly proti nim nasazeny výsadkové jednotky. K zahájení vojenské operace došlo pár hodin poté, co se zástupci indonéské vlády na jednáních v Tokiu nedohodli se separatisty na pokračování mírového procesu.

Foto: Milan Turek

Sjezdovky na Ještědu lákají nejen zkušené lyžaře, nabídka lyžování a zážitků je rozmanitá pro každého

Článek

Prezidentka Megawati Sukarnoputriová vyhlásila v této provincii výjimečný stav, který vstoupil v platnost okamžitě. Agentura AFP s odvoláním na místní zdroje uvedla, že poblíž správního střediska provincie Banda Aceh přistávaly v ranních hodinách vrtulníky, z nichž vystupovali ozbrojení vojáci. Další vrtulníky přelétávaly na městem.

"K nasazení parašutistů z jednotek rychlé reakce došlo dnes ráno," řekl mluvčí armády v provincii Firdaus Komarno. Armáda odhaduje, že separatističtí povstalci mají ve zbrani přibližně 5000 lidí. Počet příslušníků vládních vojsk a policie je asi desetinásobný.

Separatisté odmítli autonomii

Separatisté při nedělních rozhovorech odmítli přistoupit na přijetí nabízené autonomie namísto samostatnosti a složit zbraně, dokud se armáda nestáhne na své obranné pozice. K těmto podmínkám se obě strany zavázaly v mírové dohodě, jež byla uzavřena v prosinci v Ženevě, ale zatím je nesplnily. Indonéské úřady poté pět vyjednavačů Aceh zadržely.

Podle hlavního vyjednávače Hnutí svobodný Aceh (GAM) nebyla indonéská vláda od počátku rozhovorů ochotna ke kompromisu a jen "hledala způsob, jak vyhlásit válku". "Chtěli, abychom se zřekli naděje na nezávislost. Požadovali, abychom se vzdali," zlobil se vyjednávač Malik Mahmud. "My se ale útoku postavíme. Budeme bojovat," dodal.

Řešení v nedohlednu

Výjimečný stav by měl platit šest měsíců. Pokud ale vláda uzná za potřebné, může být tato lhůta prodloužena. Do provincie ležící v nejsevernějším cípu ostrova Sumatra se v posledních dnech přesunuly tisíce indonéských vládních vojáků. Hlavní vyjednávač indonéské vlády navzdory připravované ozbrojené akci v Acehu dnes podotkl, že Jakarta se nebrání dalšímu jednání, i když se s povstalci zatím na žádném nedohodla.

Rebelové naopak vyzvali své muže, aby se vrátili do základen na území Acehu. Povstalci o víkendu potvrdili, že jsou připraveni proti armádě bojovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám