Hlavní obsah

Hurikán Jeanne zasáhl Bahamy, na Haiti zabil 1500 lidí

PORT-AU-PRINCE/FREEPORT

Hurikán Jeanne zasáhl v sobotu Bahamy. Jeho oko se přehnalo přes ostrov Abaco, který sužuje prudký vítr o rychlosti až 170 kilometrů za hodinu a bičují deště. Zasáhl však i druhé největším město Freeport na ostrově Grand Bahama. Stovky lidí skončily v provizorních táborech. Na Haiti si Jeanne vyžádala na 1500 obětí.

Foto: Bůh ví
Článek

Jorge Aguirre z Amerického národního centra pro hurikány v Miami uvedl o Jeanne: "Žene přímo přes ostrov Abaco. Právě tam je jeho oko."

Na 700 evakuovaných obyvatel, kteří prchali na Abaku před bouří, skončilo ve škole ve Městě Marsh Harbor. "Vítr kvílí," řekl  52letý Richard Fawkes, který skončil ve škole. "Přichází skutečně s plnou silou." Podle něj se třesou plechy na oknech a voda proniká do budovy.

Strach ovšem vzbuzují především vlny, které by se mohly zvednout do výše 2,5 metru. "Jestliže stoupne vodám nemůžeme nic dělat," řekl Fawkes a dodal. "Lidé už jsou unaveni z hurikánu Frances."

Jeane míří na Floridu

Tropická bouře Jeanne už  minulý týden zpustošila Haiti. Na moři získala sílu a nyní zasáhla Bahamy, které se ještě nevzpamatovaly ze škod, jež jim přes třemi týdny způsobil hurikán Frances.

Nyní Jeanne míří na Floridu, kterou zasáhne v neděli. Obyvatelé osmi okresů, které leží na pobřeží Floridy, musejí opustit své domovy.

Haiti bude evakuovat lidi z města Gonaives

Haitská vláda připravila plán na evakuaci části obyvatel města Gonaives, které zdevastovala tropická bouře Jeanne a kde zemřelo na 1500 lidí. Obává se epidemií, neboť kanalizaci vyřadily záplavy způsobené prudkými dešti. Ve vodě také stále leží těla mrtvých.

Prozatímní premiér Gerard Latortue uvedl, že k rozhodnutí o evakuaci dojde záhy - jen co bude hotový podrobný plán. Současně uvedl, že počet obětí tropické bouře, která minulý týden zasáhla ostrov vzrostl na 1500. Pracovníci OSN však očekávají, že bude nalezeno ještě několik set dalších mrtvých, až voda definitivně opadne.

Město také trpí nedostatkem potravin a vody. Zásobovat se je nedaří, protože bouře poničila příjezdové cesty. Záchranáři uvedli, že situace je velmi napjatá. Ve městě je také řada bezprizorných dětí, které osiřely. Bouře s sebou přinesla prudké deště a kalná voda zaplavila město. Hladina vody místy dosahovala do výše dvou metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Tropická bouře Jeanne zabila na Haiti 90 lidí

Tragickou bilanci si vyžádala tropická bouře Jeanne, která se o víkendu přehnala přes Haiti. Na Při záplavách a následných sesuvech rozmočené půdy zemřelo...

Výběr článků

Načítám