Hlavní obsah

Hurikán Emily zesílil, řítí se do Mexika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANCÚN

Do Mexika by v neděli večer tamního času (v noci na pondělí SELČ) měl dorazit hurikán Emily. Bouře o rychlosti až 250 kilometrů v hodině nyní podle meteorologů směřuje k luxusnímu karibskému letovisku Cancún na mexickém poloostrově Yucatán.

Článek

Meteorologové varují, že Emily by se mohla rozvinout až do posledního, pátého stupně na stupnici intenzity hurikánů. Taková bouře může napáchat katastrofální škody. Místní úřady jsou v pohotovosti, pokud to bude nutné, jsou údajně připraveny evakuovat celé pobřeží. Ohroženou oblast již opustilo asi 70 000 turistů.

Cancún se v noci na neděli nezastavil. Obchodníci v Cancúnu se již dopředu děsí škody, jakou by Emily mohla v tomto luxusním letovisku a jedné z nejbohatších oblastí Mexika napáchat. Majitelé obchodů a restaurací proto své podniky zabedňují.

Tisíce turistů opouštěly přilehlé ostrovy Islas Mujeres a Cozumel. Ti, kterým se nepodařilo odletět, zaplavili místní hotely ležící mimo pobřeží, kde bude podle úřadů nejbezpečněji. Odejít museli také obyvatelé rybářských vesniček na pobřeží.

V oblasti hlavně turisti z USA

Do oblasti Cancúnu jezdí i některé české cestovní kanceláře. Podle Jana Zemana, ředitele CK Campana Tour se však zájem českých turistů soustředí na tuto destinaci téměř výhradně v zimě. Zhruba 95 procent turistů, kteří se v současné době nachází v Cancúnu, jsou proto podle něj Američané.

V pohotovosti pro případné evakuační práce je také armáda. Školy a sportoviště byly přeměněny na nouzové ubytovny schopné přijmout až desítky tisíc lidí.

Emily, tehdy ještě o rychlosti 160 kilometrů v hodině, předtím zasáhla jih Jamajky. Zde se projevila přívalovými dešti, ohýbala stromy a vlny vyhnala až do výše dva a půl metru. Nikdo nebyl zraněn. "Naštěstí jsme byli ušetřeni nejhoršího," uvedl tamní ministr životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám