Hlavní obsah

Hoon bude obviněn z klamání poslanců

ČTK, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Parlamentní zpráva o vstupu Velké Británie do války proti Iráku obviňuje ministra obrany Geoffa Hoona z vědomého klamání poslanců. Napsal to ve středu londýnský list Evening Standard, jemuž se dokument dostal do rukou ještě před jeho dnešním uveřejněním.

Foto: Martin Grobař
Článek

Zpráva parlamentního výboru pro zpravodajské služby a bezpečnost podle listu zejména vytýká ministrovi obrany, že při své výpovědi před tímto výborem uvedl v červenci mylné informace.

Hoonovi se především vytýká jeho vyjádření o tom, že nikdo z vojenské zpravodajské služby nedal najevo znepokojení v září loňského roku při sestavování dokumentu o iráckém zbrojním arzenálu. Ministr údajně věděl o znepokojení v kruzích vojenské zpravodajské služby prostřednictvím svých poradců.

A co Tony Blair?

Zpráva podle Evening Standardu naopak očistí bývalého mluvčího Downing Streetu Alastaira Campbella, jehož přímý podíl na zařazení kontroverzního výroku o schopnosti Iráku aktivovat zbraňové systémy do 45 minut se nepodařilo prokázat.

Dnes zveřejněný dokument je druhou zprávou, která se zabývá vstupem Británie do války proti bývalému iráckému režimu. Ve zprávě výboru pro zahraniční záležitosti se v červenci Blairovi vytýkalo, že se při sestavování dokumentu pro poslance opřel před válkou o dva materiály, a zejména na jejich základě dokazoval nebezpečnost bývalého iráckého režimu. O premiérovi se však v ní neříkalo, že poslance klamal.

Reklama

Související témata:

Související články

Opozice vyzvala Blaira k rezignaci

Odchod Alastaira Campbella, mediálního poradce britského premiéra Tonyho Blaira, neukončí manipulování, které si vláda osvojila, varoval Brity stínový premiér...

Kellyho vdova: mého muže uštvali k smrti

Britský vládní odborník pro otázky iráckých zbrojních programů David Kelly, který zřejmě spáchal 17. července sebevraždu, se v posledních dnech před smrtí...

Výběr článků

Načítám