Hlavní obsah

Havel vyzval k zahraniční podpoře Tibetu

BERLÍN

Bývalý český prezident Václav Havel převzal ve čtvrtek v Berlíně ocenění nevládní organizace Mezinárodní kampaň za Tibet (ICT). Vyzval zároveň svět k mezinárodní solidaritě.

Článek

"Mezinárodní solidarita na jedné straně vytváří nátlak na vlády, které potlačují lidská práva nebo nějakým způsobem potlačují lidskou důstojnost," řekl dnes Havel na tiskové konferenci v Berlíně před slavnostním udělením ocenění.

Přišel na ni pozdě, neboť měl soukromou audienci u 14. dalajlámy, z jehož rukou dnes laureáti ocenění převzali. Duchovní vůdce Tibetu zůstane v Berlíně do soboty.

Bývalý český prezident dostal ocenění za to, že jako první prezident přijal dalajlámu jako hlavu státu, nejen jako náboženského vůdce. Duchovní vůdce Tibetu pak ČR soukromě navštívil v roce 1990. V letech 1997 a 2000 se zúčastnil Fóra 2000, do Česka přijel i v roce 2002.

Symbolické ocenění se uděluje už deset let a má podobu lampy plněné jačím máslem, jaká bývá v tibetských chrámech. Vedle Havla si jej převzal i bývalý německý ministr Otto Graf Lammsdorf.

Organizace ICT, jejímž mezinárodním předsedou je americký herec a velký příznivec Tibetu Richard Gere, se snaží o podporu lidských práv v Tibetu, podporuje jeho právo na sebeurčení a snaží se pomoci zachovat jeho kulturní identitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám