Hlavní obsah

Hajlující ředitel v polském Institutu paměti národa skončil

Právo, Pavol Minárik

Odstoupit z funkce ředitele vratislavské pobočky Institutu paměti národa (IPN) musel po zdrcující kritice domácích i světových organizací i veřejnosti nedávno jmenovaný Tomasz Greniuch (39).

Foto: Instytut Pamięci Narodowej

Jedna z poboček polského Institutu paměti národa (IPN).

Článek

Vysoký funkcionář instituce, jež má za úkol dokumentovat zločiny nacismu a komunismu, „v minulosti patřil k mnohonásobně hajlujícím vůdcům krajně pravicového Národně radikálního tábora (ONR) a dosud se od nich nedistancoval“, upozornila Gazeta Wyborcza.

Medaile od prezidenta

Řada polských i zahraničních médií zveřejnila po jmenování Greniucha do funkce snímky, na nichž před několika lety opakovaně nacisticky zdravil na demonstracích extremistů v Krakově, Varšavě a v dalších městech.

Vystudovaný historik z Katolické univerzity v Lublinu (KUL) je také autorem knihy Cesta nacionalisty (Droga Nacjonalisty) vydané v roce 2013, ve které glorifikoval Léona Degrellea, belgického fašistického politika.

Důkazy o nacistovi našli v lodi potopené spojenci v Baltu

Amerika

Vydával také publikace a psal články „plné nenávisti, agrese, budící strach, kompromitující Polsko v očích demokratických sil, které agresivní, rasistický nacionalismus považují za hrozbu“, napsal týdeník Polityka. Vedení IPN přitom ještě nedávno Greniuchovu nominaci obhajovalo tvrzením, že se „za své činy omluvil“ a že hajlování bylo v jeho případě „mladickou nerozvážností“.

Zároveň upozornilo, že Greniuch působil několik let v pobočce IPN v Opole ve funkci vedoucího a projevil se jako schopný organizátor. „Schopnými organizátory byli i strůjci holocaustu. Organizační talent je třeba hodnotit podle toho, čemu slouží,“ napsala Polityka.

Duda se odtáhl

Ještě minulý týden Greniucha bránil i Ryszard Terlecki, přední politik PiS, ale i další jeho straničtí kolegové a prezident Andrzej Duda ho předloni dokonce vyznamenal Bronzovým křížem za zásluhy, vysokým státním vyznamenáním.

Církev si objednala kozy s hákovými kříži pro cirkusové představení

Koktejl

V minulých dnech však prezidentská kancelář změnila postoj, když oznámila, že Greniuch by měl odstoupit, protože v této funkci má být osoba s „čistým štítem“, a podobně se vyjádřil i úřad vlády. Greniuch se však do poslední chvíle bránil a tvrdil, že nikdy nebyl nacistou. „Nacismus, stejně jako antisemitismus, má různé podoby. Nacisté, antisemité, zastánci autoritářských režimů dnes tají, že jimi jsou. Rádi se přestavují jako nesystémoví obránci národa,“ upozornila Polityka.

Reklama

Výběr článků

Načítám