Hlavní obsah

Haitským prezidentem bude René Préval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORT AU PRINCE

Vítězem haitských voleb byl ve čtvrtek vyhlášen René Préval, který už v prvním kole získal nadpoloviční většinu hlasů. Jeho vítězství se čekalo, ovšem během sčítání jeho náskok klesal až pod potřebných padesát procent. Prévalovi příznivci v zemi demonstrovali a OSN v čtvrtek ráno volala po urychleném vyhlášení výsledků.

Článek

"René Préval získal 51,15 procenta hlasů z dosud sečtených 96 procent hlasů a je vítězem prezidentských voleb ze 7. února. Sečtení zbytku hlasů již nemůže ovlivnit konečný výsledek," řekl na tiskové konferenci v Port-au-Prince předseda volební komise Max Mathurin.

Vyhlášení výsledků prezidentských voleb na Haiti předcházely demonstrace a spory. Po sečtení více než 90 procenta hlasů totiž měl Préval jen necelých 49 procenta hlasů, což by znamenalo, že se musí konat druhé volební kolo. Préval ale druhé kolo voleb odmítl s tím, že vyhrál už v prvním, protože jeho odpůrci prý výsledek zmanipulovali. Vláda vytvořila zvláštní komisi k vyšetření obvinění, která rozhodla, že asi 85 000 nevyplněných lístků vhozených do uren bude vyřazeno ze sčítání, což pozměnilo výsledek v Prévalův prospěch. Na jeho podporu se v minulých dnech konaly na Haiti bouřlivé demonstrace. Vojáci OSN museli proti demonstrantům použít střelné zbraně. Jednoho z protestujících zabili.

Na druhém místě s necelými 12 procenty hlasů skončil někdejší prezident Leslie Manigat, který karibské zemi vládl pět měsíců v roce 1988.

Préval má blízko k loni svrženému prezidentovi Aristidemu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám