Hlavní obsah

Gruzie kvůli Nočním vlkům zakázala vjezd do země všem ruským motorkářům

Právo, ČTK, ivi
Aktualizováno

Gruzínské ministerstvo vnitra kvůli kontroverznímu ruskému motorkářskému klubu Noční vlci zakázalo vjezd do země všem ruským motocyklistům. Klub, který jeho kritici označují za krajně nacionalistický, v neděli zahájil každoroční jízdu na počest obětí druhé světové války. Podle Tbilisi je však akce v rozporu s blížícím se svátkem. Zákaz platí do skončení oslav výročí konce druhé světové války, napsal ve středu server Novosti Gruzii.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Noční vlci v Brně (archivní foto)

Článek

Motorkářský klub chce na své cestě památku padlých sovětských vojáků uctít položením věnců na místech hlavních bojů Rudé armády s fašisty.

Podle zástupce gruzínského ministra vnitra Šalvy Chucišviliho je pro většinu gruzínské společnosti nepřípustné, aby ruští motorkáři v zemi organizovali jakékoli akce, které podle něj jsou navíc proti duchu blížích se oslav.

Chucišvili dodal, že rozhodnutí je v souladu se zákonem. „Cizinecká policie má právo dle vlastního uvážení vyslechnout člověka, který se chystá vstoupit na naše území. Zjistit účel cesty a další informace a na základě toho rozhodnout,“ řekl zástupce ministra.

Zdůraznil, že pro ostatní turisty jsou gruzínské hranice otevřené.

Ze Slovenska zamíří do Česka 

Letošní jízdu zahájili Noční vlci — k jejichž jízdě se připojuje také několik desítek motorkářů ze Slovenska, České republiky a Polska — na Slovensku.

V neděli navštívili Duklu a Svidník. „Noční vlci položili věnce u pomníků vojáků Rudé armády v Dukelském průsmyku a ve Svidníku,“ řekl agentuře TASS mluvčí ruského velvyslanectví v Bratislavě Nikolaj Sevšunov. Konstatoval, že tato oblast zažila nejkrutější bitvy proti Hitlerově armádě.

Ve středu členové kontroverzního klubu položili věnce k památníku Slovenského národního povstání (SNP) v Banské Bystrici. Podle serveru nasabystrica.sk čekalo ruské motorkáře před památníkem SNP několik desítek příznivců s ruskými vlajkami a v tričkách s Putinem.

Ve čtvrtek pokračují motorkáři v jízdě do Bratislavy, pak do Brna a Prahy. Cílem jízdy s názvem Cesta vítězství 2017 je jako každoročně Berlín.

Problémy měli i v minulosti 

Motorkářský klub, známý blízkými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, měl problémy s vjezdem do některých zemí i v minulosti. Část skupiny nepustilo při loňských květnových oslavách přes své hranice Polsko.

Šéf klubu Alexandr Zaldostanov je na sankční listině USA i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu.

Reklama

Výběr článků

Načítám