Hlavní obsah

Greta: Ženeme se špatným směrem

Právo, mcm

Nečinnost či vytváření únikových cest – to je podle švédské aktivistky Grety Thunbergové po pěti letech jediný výsledek podpisu pařížské klimatické dohody.

Foto: Juan Medina, Reuters

Greta Thunbergová na klimatické konferenci v Madridu, odkud cestovala přes Německu vlakem.

Článek

„Zítra bude pět let od pařížské dohody. Pět let nečinnosti a vytváření děr. Tak nemůžeme pokračovat,“ napsala Švédka v pátek při svém týdenním klimatickém protestu na Twitteru.

Podle ní je třeba skoncovat se vzdálenými cíli klimatické neutrality a vsadit na závazné roční rozpočty, které si dají za cíl nezvratné snižování emisí.

Chystaná emisní norma Euro 7 může znamenat konec nehybridních aut

AutoMoto

Vzkaz doplněný obrázkem sebe samé a protestním nápisem „Školní stávka za klima“ dala Thunbergová na web krátce předtím, než unijní summit oznámil přitvrzení klimatických cílů EU. To Švédka nekomentovala. Ani nemusela. Zmíněné cíle označila už počátkem října za nedostatečné a obvinila Unii z přikrašlování věcí.

Její přívrženci na webu Medium napsali, že ve skutečnosti dojde do roku 2030 v EU k poklesu emisí o 42 procent, ne o 55, jak tvrdí Unie. Už ve čtvrtek si Thunbergová podle listu The Guardian stěžovala, že „se stále ženeme špatným směrem“ při zvládání klimatických problémů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám