Hlavní obsah

Greenpeace okupuje britskou jadernou elektrárnu

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Zhruba 30členná skupinka ekologických aktivistů vtrhla v pondělí brzy ráno do prostorů jaderné elektrárny Sizewell B v Suffolku na východě Anglie. Svým činem chtěli vedle nesouhlasu s tímto druhem výroby elektřiny upozornit zejména na nedostatečné zabezpečení potenciálních teroristických cílů v zemi.

Foto: Radovan Výsmek

Festival pod věží ve Zlíně proběhne od 1. do 3. října 2010

Článek

Předem plánovaná akce začala v 6:00 našeho času. Aktivistům stačily k vniknutí do údajně jednoho z nejstřeženějších objektů v zemi obyčejné štípací kleště a žebřík. "Dostat se sem bylo snazší, než vejít v Norsku do nočního klubu. Mnohem horší ale je, že to, co se podařilo nám, může udělat kdokoli jiný," říká jeden z demonstrantů Rob Gueterbock. Devět aktivistů se v rámci protestů připoutalo lany k reaktoru. Zbytek se spokojil s obsazením budovy řídícího centra Sizewell B.

Policie odvezla ekology daleko od elektrárny

Brzy odpoledne dobrovolně odešlo z elektrárny 22 lidí. Policie je následně odvezla svými vozy několik kilometrů od Sizewell B. Zadržen byl pouze jeden člověk. Zhruba devět osob zůstává stále na místě a úřady s nimi vyjednávají. Provozovatel elektrárny společnost Britská energie akci odsuzuje: "Je to nezodpovědné. Riskují nejen své životy, ale ohrožují i nás všechny," uvedl na adresu Greenpeace jeden z manažerů firmy Mike Harrison.

Reklama

Výběr článků

Načítám