Hlavní obsah

Francouzští Baskové požadují referendum

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Představitelé baskické menšiny ve Francii požadují referendum o budoucnosti regionů na jihozápadě země a na severu Španělska obývaných Basky. Organizace francouzských Basků Abertzaleen Batasuna (AB) to ve čtvrtek zdůraznila v reakci na středeční prohlášení teroristické organizace ETA o "trvalém příměří".

Článek

Mluvčí AB Peio Etcheverry-Ainchart uvedl, že ukončením ozbrojeného boje není politický problém Baskicka urovnán. Řešení je podle něj nutné nalézt v přímých jednáních Francie, Španělska a tamních baskických politických stran. "Na konci tohoto procesu musí stát referendum. Je nutné se zeptat baskického obyvatelstva, jakou chce mít budoucnost," řekl dále Etcheverry-Ainchart.

ETA, která čtyři desetiletí terorem bojuje za vytvoření samostatného baskického státu, včera potvrdila úmysl nastolit klid zbraní počínaje pátkem. V téměř identickém prohlášení, které ve středu poskytla státní španělské televizi a rozhlasu, zdůraznila v baskickém listu Gara, že příměří vstupuje v platnost o půlnoci ze čtvrtka na pátek. "Urovnání konfliktu v Baskicku je nyní možné. je to přání a vůle ETA," stojí v dokumentu v baskičtině, španělštině a francouzštině na webových stránkách zmíněného deníku.

Chirac: Je to naděje pro Španělsko

Skupina zopakovala, že výsledek "demokratického procesu" musejí uznat a respektovat bez omezení jak Španělsko, tak i Francie a že Baskům musí být přiznáno právo na sebeurčení. Prohlášení ETA, která má na svědomí okolo 900 lidských životů, uvítal ve čtvrtek rakouský kancléř Wolfgang Schüssel, jehož země předsedá Evropské unii, jako pozitivní krok na cestě k míru. S ulehčením přijal rozhodnutí ETA již ve středu španělský premiér José Luis Zapatero, zároveň ale vyzval k obezřetnosti.

Jako šanci pro mír přijali oznámení baskických teroristů i čelní francouzští politici. prezident Jacques Chirac zdůraznil, že jde o "velkou naději pro Španělsko i boj proti terorismu". Šéf Elysejského paláce podle svých slov přijal prohlášení ETA "s velkým zájmem" a vyzval ke spolupráci Španělska a Francie s cílem ukončit jednou provždy teroristické aktivity v baskických regionech.

Francouzský premiér Dominique de Villepin se telefonicky spojil se Zapaterem a prohlásil, že sdělení ETA představuje "naději, že mír konečně zvítězí".

Reklama

Související články

Baskická ETA vyhlásila od pátku příměří

Separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) ve středu vyhlásila příměří. Klid zbraní vstoupí v platnost v pátek, oznámila ETA ve sdělení, které...

Výběr článků

Načítám