Hlavní obsah

Francouzska pomohla synovi zemřít, potrestaná nebude

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LILLE

Francouzská justice zastavila trestní stíhání ženy, která po dohodě s lékařem pomohla v roce 2003 zemřít svému 22letému synovi, jenž zůstal po těžké autohavárii ochrnutý, téměř slepý a němý a sám si již nepřál žít.

Článek

Matka Marie Humbertová synovi Vincentovi na jeho přání přimíchala do infúzní tekutiny barbituráty a jeden z lékařů, jehož stíhání bylo rovněž ukončeno, pak ještě vypnul přístroje, na něž byl pacient napojen.

Tento případ oživil ve Francii debatu o tom, zda má být legalizována milosrdná smrt. Aktivní eutanazie je podle platných zákonů nadále zakázaná, loni však parlament schválil zákon, který na přání nevyléčitelně nemocného a trpícího pacienta umožňuje "ukončit léčbu".

Zastavení stíhání lékaře a matky odůvodnilo státní zastupitelství tím, že šlo sice o protizákonný počin, avšak byl spáchán "za zvláštních okolností" a "pod jejich tlakem". Humbertová ale s verdiktem vůbec spokojená není a chce pokračovat v boji za eutanazii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám