Hlavní obsah

Fidel Castro má podle CIA Parkinsonovu nemoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nejvyšší kubánský představitel Fidel Castro trpí Parkinsonovou chorobou a tak jak se jeho zdravotní stav zhoršuje, může mít problémy s vykonáváním svého úřadu. K takovému závěru dospěla podle agentury Reuters americká Ústřední zpravodajská služba (CIA).

Článek

Posudek Castrova stavu, dokončený v uplynulých měsících, nasvědčuje tomu, že nikoliv smrtelné, avšak degenerativní onemocnění centrální nervové soustavy pokročilo natolik, aby vyvolalo obavy amerických politiků ohledně budoucnosti Kuby v příštích několika letech.

"Závěr je takový, že (Castro) trpí tímto onemocněním a že jeho zdravotní stav se zhoršil. Zdá se, že tomu nasvědčuje více vnějších náznaků," prohlásil oficiální činitel obeznámený se zprávou CIA, který si vzhledem k tomu, že je tajná, přál zůstat anonymní.

Rozvědka USA opírá své hodnocení Castrova zdravotního stavu o celou škálu důkazů, včetně pozorování jeho veřejných vystoupení a názorů lékařů pracujících pro špionážní agenturu. Vláda amerického prezident George Bushe a členové Kongresu už byli podle Reuters o tomto zjištění ohledně Castra informováni.

Devětasedmdesátiletý kubánský vůdce je na ostrově s 11 milióny obyvatel u moci od revoluce v roce 1959 a s Washingtonem má trvalé ideologické spory.

Reklama

Výběr článků

Načítám