Hlavní obsah

FBI má strach z teroristů na umělecká víza

– WASHINGTON/BERLÍN

Teroristé se podle amerického Federálního úřadu pro vyšetřování FBI mohou do USA dostat na speciální víza pro zahraniční umělce nebo sportovce. Aktuální zpravodajské informace svědčí o možném zneužití tzv. P-víz teroristy. Není to však jediná možnost.

Foto: Marek Velebný
Článek

V Pákistánu je podle zjištění FBI možné získat falešná americká víza za 25 000 dolarů.  FBI opakovaně upozorňuje, že al-Kajdá běžně falešné doklady používá.

Demokraté o terorismu

Vzhledem k nebezpečí teroristických útoků 9 demokratických poslanců dolní komory amerického Kongresu ve čtvrtek doporučilo zlepšit práci zpravodajských služeb. Navrhli vytvoření nové funkce ředitele zpravodajských služeb, který by koordinoval práci 15 domácích agentur.

Jde o součást předvolebního boje. Současnému prezidentovi Georgi Bushovi, který tvrdí, že demokraté podceňují otázky bezpečnosti, je vytýkáno, že zanedbal boj proti terorismu. Příliš se věnoval válce s Irákem.

Powell: Nebezpečí terorismu jsme nepodcenili

Ministr zahraničí USA Colin Powell v německé televizi ZDF ve čtvrtek opět odmítl, že by Spojené státy podceňovaly nebezpečí terorismu. "Brali jsme to vážně," řekl Powell v reakci na nedávné obvinění bývalého protiteroristického koordinátora Richarda Clarka, podle něhož vláda prezidenta George Bushe nebezpečí atentátů podcenila. Postupem vlády USA se nyní zabývá zvláštní vyšetřovací komise Kongresu.

Clark Powella o al-Kajdá informoval hned po nástupu do funkce šéfa americké diplomacie. "Věděl jsem o tom a nic jsme nezanedbali. Udělali jsme vše, co jsme mohli," prohlásil Powell.  Připomenul, že Spojené státy upozornily na nebezpečí svá velvyslanectví, zvýšily pohotovostní stupeň a "varovaly Američany na celém světě". Ministr ale přiznal, že vláda v době, kdy se probíralo nebezpečí teroristů, netušila, že příslušníci al-Kajdá už v té době byli v USA a připravovali útoky z 11. září. 

Bush prý neznal jen datum útoku teroristů

Vyjádření amerických představitelů zpochybnila bývalá pracovnice FBI Sibel Edmondsová. V rozhovoru pro páteční vydání britského listu The Independent uvedla, že někteří američtí představitelé věděli už několik měsíců před 11. zářím 2001, že se al-Kajdá chystá použít letadlo k teroristickému útoku v USA. Své poznatky již sdělila nezávislé komisi, která okolnosti 11. září vyšetřuje.

 Zpravodajské služby měly podle ní obecnou představu o metodách podobných útoků i období, kdy by se měly uskutečnit. Znaly také osoby, které za přípravou atentátů stály. Jako možné cíle teroristů se uváděla velká města USA s mrakodrapy. "Je jasné, že na jaře a v létě 2001 bylo dost informací k tomu, aby se vědělo, že se připravuje nějaký takový útok,"zdůraznila 33letá žena tureckého původu. Prezidnet Bush podle neznal jen datum útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám