Hlavní obsah

Fagan připravuje kvůli tsunami miliardové žaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americký advokát Edward Fagan podá ve jménu obětí přívalových vln tsunami v New Yorku hromadné žaloby ve výši miliard dolarů. "Budou směřovat proti vládám států, které nevydaly varování před tsunami pro statisíce turistů a domorodců, a také proti hotelům a hotelovým sítím, například hotelu Sofitel v thajském Khao Laku," řekl Fagan rakouskému týdeníku News.

Foto: Ondřej Vylíčil

Stupně vítězek TOP Masteru, zleva E. Košťálová (3.), A. Gregůrková (1.), E. Jirků (2.)

Článek

Dodal, že výše požadovaného odškodného dosáhne rozměrů jako po 11. září 2001, tedy miliard dolarů. Peníze věnuje dobročinným organizacím.

Podle časopisu se žaloby budou týkat i ministerstva zahraničí USA, americké armády a thajské vlády. "Před soudem dokážeme, že podle mezinárodních dohod a předpisů musí následovat po každém podmořském zemětřesení silnějším než šest stupňů Richterovy stupnice automatické varování," řekl Fagan.

"Všichni, kdo přežili, uvádějí, že často jen několik minut dělilo život a smrt. Víme, že například americké ministerstvo zahraničí vědělo o rozsahu katastrofy a dlouhé minuty nic nepodniklo," dodal.

Advokát, který před lety získal miliardy pro židovské oběti holocaustu od švýcarských bank, v současnosti čelí obvinění, že část vysouzených peněz svých klientek zpronevěřil. V Česku je Faganovo jméno spojeno s chystanou žalobou proti společnosti ČEZ. Fagan se ale ze sporu stáhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám