Hlavní obsah

Exploze miny v Kašmíru zabila dvanáct osob

DILLÍ

Nejméně dvanáct osob se stalo oběťmi exploze miny v indické části Kašmíru, kterou nastražili islámští separatisté. Mezi mrtvými je jedenáct vojáků a jeden civilista. V neděli to oznámila policie.

Foto: Archiv

Provoz na Stezce řeky Vltavy se rozjíždí.

Článek

Neštěstí se stalo ve městě Batpora v distriktu Pulvama na jihu provincie, která je již patnáct let zmítána útoky separatistů, při nichž za tu dobu zemřelo celkem již desítky tisíců lidí.

Vojáci včetně velitele jeli v civilním voze, byl s nimi také jeden civilista. Ti se stali rovněž oběťmi neštěstí.

K atentátu se podle místní televize přihlásila skupina rebelů, která si říká Hizbul Mujahideen. Oblast, v níž se incident odehrál, je považován za baštu této propákistánské skupiny.

Islámští separatisté požadují kašmírskou nezávislost či připojení současné indické části Kašmíru k Pákistánu.

Dnešní incident je nejkrvavějším za poslední dobu. Násilí zde roste od návštěvy indického premiéra, který do provincie zavítal v polovině listopadu.

Území Kašmíru je rozděleno mezi Indii a Pákistán a je hlavním předmětem sporů mezi těmito jadernými rivaly, kteří o ně svedli již dvě války. Dillí Islámábád obviňuje z vojenské a výcvikové podpory separatistů, Islámábád však tvrdí, že je podporuje jen morálně.

Reklama

Související články

Šest obětí výbuchu pumy v Kašmíru

Na šest stoupl počet obětí silného výbuchu, který v úterý otřásl indickou částí Kašmíru. Třináct osob bylo zraněno, stav mnoha z nich je vážný. Nejnovější...

Výběr článků

Načítám