Hlavní obsah

Evropští poslanci přivítali Berlusconiho hlasitým protestem

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

Za protestů ekologických poslanců Evropského parlamentu ve středu ve Štrasburku vystoupil italský premiér Silvio Berlusconi, který nastínil hlavní teze šestiměsíčního předsednictví Itálie v čele Evropské unie. Asi 15 poslanců za evropské Zelené Berlusconimu připomnělo jeho neslavnou pověst člověka, který má mnoho společného s korupcí.

Foto: Petr Illek

Objekt v pohybu

Článek

V Miláně totiž Berlusconi čelí vleklému procesu kvůli korupci. Odpovědnosti se zatím vyhnul jen tím, že za ním stojící pravicový tábor nedávno v italském parlamentu prosadil zákon, který mu zajišťuje imunitu - byť jen po dobu, co bude v úřadě.

Zelení poslanci rozvinuli v parlamentu transparenty s nápisy Zákon je stejný pro všechny a Nechceme kmotry a častovali italského premiéra hlasitými výkřiky.

Premiér klade důraz na rozvoj dopravy

Berlusconi se ve svém projevu na úvod italského předsednictví v EU vyslovil pro více investic do dopravy a do výzkumu, aby se tak posílilo hospodářství. Přihlásil se také k rozpočtové kázni, aniž by však přímo hovořil o tzv. paktu stability, jehož kritéria nyní nedodržuje hned několik členských zemí EU.

Italský premiér nehovořil o dalších detailech plánu růstu, který již nastínil ministr hospodářství a financí Giulio Tremonti, ale řekl, že jeho cílem je více veřejných a soukromých investic a účast Evropské investiční banky. Řekl, že mu jde v prvé řadě o oživení evropských sítí, programu výstavby silnic, dálnic, železnic a vodních cest, který zatím zůstává za časovým plánem.

Berlusconi vyzval ke kázni

Poté, co v poslední době řada jeho ministrů žádala výjimky z paktu stability pro investice do zbrojení a výzkumu, se Berlusconi přihlásil k rozpočtové kázni, aniž by však jmenoval nějaké detaily. "Nesmíme zpochybnit stabilitu a kázeň," řekl premiér s tím, že se však současně nutně musí více investovat do výzkumu a rozvoje.

Berlusconi také vyzval k silné obranné a zahraniční politice EU a oznámil silnější angažovanost v blízkovýchodním mírovém procesu. Navrhl znovu mírovou konferenci na Sicílii, již v minulosti odmítly jak USA, tak Izrael.

Reklama

Související články

Berlusconiho má před soudy chránit imunita

Italský premiér Silvio Berlusconi by již neměl být stíhán pro podezření z podplácení soudců. Vyplývá to z nového, kontroverzního zákona o imunitě nejvyšších...

Berlusconi má zlatý trůn Evropy

Už nyní je nejbohatším mužem v zemi, miliardář, vlastní velkou část zdejších médií, král fotbalu a ... italský premiér. Dnes se Silvio Berlusconi navíc...

Výběr článků

Načítám