Hlavní obsah

Evropský soud se zastal odpůrců McDonald's

– ŠTRASBURK

Evropský soud pro lidská práva se sídlem ve Štrasburku odmítl rozhodnutí britské justice, která odsoudila dva britské aktivisty k vysoké pokutě za nactiutrhání vůči společnosti McDonald's. Svůj verdikt zdůvodnil tím, že Heleně Steelové a Davidu Morrisovi se nedostalo spravedlivého procesu a bylo porušeno jejich právo na svobodné vyjádření názoru.

Foto: Archetyp, zapsaný spolek

Opravy nebudou mít na provoz farmářských trhů vliv

Článek

Oba aktivisté ve svém letáku z roku 1984 označili McDonald's za viníka hladovění v rozvojovém světě, ničení deštných pralesů a prodeje nezdravého jídla.

Společnost je zažalovala kvůli nactiutrhání a poté se rozběhl nejdelší proces v historii britské justice, ve kterém byla dvojice v roce 1997 odsouzena k zaplacení odškodného ve výši 60 000 liber (asi 2,5 miliónu korun). Do roku 1997 činily celkové soudní výdaje společnosti rychlého občerstvení údajně deset miliónů liber.

Žalobu podal McDonald's za leták "Co je špatného na McDonaldovi?", který rozdávali bývalý listonoš a někdejší zahradnice. Ti výrobce hamburgerů obviňovali, že tráví spotřebitele, jimž jejich produkt působí rakovinu střev a prsu, salmonelózu a srdeční choroby, vykořisťují státy třetího světa i své zaměstnance, ničí deštné pralesy, nesou vinu na krutém zacházení se zvířaty, z nichž se vyrábějí karbanátky, a využívají ve svých reklamních kampaních děti.

Proces, který připomínal souboj mezi Davidem a Goliášem, uzavřel soudce verdiktem, že tři nejtěžší obvinění z letáku nejsou pravdivá. Nicméně ve třech jiných bodech mu za pravdu dal - v tom, že společnost nese spoluvinu na krutostech vůči zvířatům, že platí svým zaměstnancům málo a že využívá v reklamě děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám