Hlavní obsah

Evropa mizí pod sněhem

Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVROPA

Hlavní město Slovenska zažilo v pátek dopravní kolaps, když od rána hustě sněžilo, foukal silný nárazový vítr a tvořilo se náledí. Magistrát vyslal do ulic už ráno všech 99 sypačů, ale na silnicích se objevovaly závěje po celý den. Především hromadná doprava ve městě prakticky zkolabovala.

znak SDH

Článek

Tramvaje, trolejbusy a autobusy měly zpoždění v průměru půl hodiny až hodinu a do některých městských částí se vůbec nedostaly. Lidé se proto v mnoha případech vůbec nedostali do práce.

Ve městě se také zvýšil počet dopravních nehod. Policie jen v dopoledních hodinách zaznamenala 30 nehod, při kterých nikdo nebyl zraněn. Sněžení způsobilo problémy také v železniční dopravě v okolí Bratislavy a na východě země. Vlaky měly zpoždění až dvě hodiny.

Rakousko ochromila sněhová nadílka

Stav dopravní kalamity byl kvůli vydatnému sněžení a náledí vyhlášen i v Rakousku. Zablokovány byly některé úseky dálnic, letecká doprava funguje jen s omezeními a zpožděním, údržba silnic nestačila upravovat hlavní tahy a v řadě míst se auta nemohla dostat dál ani se sněhovými řetězy.

Silné sněžení hlasí prakticky celé dolnorakouské pohraničí s Českem. Dálniční polokruh ze západní strany Vídně A21 byl sněhem zablokován. Jen o málo lepší je situace byla na dálnici A2 z Vídně na jih, kde byla vyhlášena povinnost sněhových řetězů pro vozidla nad 7,5 tuny.

Dálnici A1 od Vídně na západ zablokovala hromadná nehoda způsobená předjížděním ve sněhu, celkem ale na této dálnici bylo od začátku sněžení v noci na pátek zaregistrováno už 14 dopravních nehod. Zablokovaná byla také dálnice A8 od Lince na Pasov.

Nepříznivá situace byla i na Tauernské dálnici A10, na níž musel být v ranních hodinách kvůli náledí v Lungau uzavřen celý směr na jih. Stojící vozidla vytvořila kolonu, která se uvolnila až po poledni, Tauernskému tunelu.

Antverpy ohrožoval obří rampouch

Nezvykle silné mrazy, kdy rtuť v teploměru v Belgii klesla pod mínus deset stupňů Celsia, přímořský stát zaskočily. Ve čtvrtek odpoledne rekordně stoupla okamžitá spotřeba elektrické energie v zemi na 13 300 MW. Belgie je přitom schopna vyrobit pro okamžitou spotřebu nanejvýš 12 500 MW, část energie proto pocházela z dovozu.

Kvůli mrazu museli zasahovat také hasiči. V Antverpách totiž ohrožoval dopravu ohromný ledový rampouch, který namrzl v 19. patře výškové budovy banky KBC a hrozilo, že spadne na ulici. Přivolaní hasiči odhadli váhu rampouchu na zhruba 70 kilogramů a s pomocí lešení jej odstranili.

Dopravu v Maďarsku zpozdil sníh a led

Husté sněžení a silný nárazový vítr komplikuje dopravu v Maďarsku, zejména pak na severovýchodě země, kde mají v důsledku špatného počasí zpoždění nejenom dálkové autobusy, ale také vlaky. Na dálnici M1 v úseku Csorna, Vasvár a v blízkosti Egru dosahuje viditelnost jen přibližně 150 až 200 metrů.

V borsodské župě na severovýchodě země je podle agentury MTI situace ještě horší a viditelnost dosahuje jen asi 50 až 100 metrů. Povrch silnic a dálnic je pokrytý vrstvou sněhu či sněhové kaše a vyžaduje jízdu se zvýšenou opatrností.

Ruští lékaři: nezahřívejte se vodkou!

Ruští meteorologové a ministerstvo pro mimořádné situace varovali před lavinami, náledím a sněhovými bouřemi. Lékaři vyzývají obyvatele, aby pozorně sledovali svůj zdravotní stav a nevystavovali se zbytečným rizikům. Nabádali je, aby se v žádném případě nesnažili zahřát vodkou, hodně jedli a raději vůbec nevycházeli z domu.

Severozápadní region již více než týden trpí kvůli 30stupňovým mrazům. O víkendu se v Leningradské oblasti čeká až minus 38 stupňů a v Komské republice minus 44 stupňů. Sesuvy sněžných lavin zřejmě nastanou na Dálném východě a obyvatelé mají počítat s tím, že pod návaly sněhu popraská elektrické vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám