Hlavní obsah

Evropa dala zelenou vakcíně proti malárii, i když účinky nejsou jednoznačné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

První vakcína proti malárii překonala jednu z posledních překážek před použitím. Přípravek Mosquirix dostal doporučení od Evropského úřadu pro léky, když se prokázalo, že je bezpečný a účinný. Letošní testy nicméně ukázaly, že očkovací látka je méně účinná u dětí, než výzkumníci předpokládali. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto rozhodne až v říjnu, zda ji doporučí používat u dětí, uvedla v pátek BBC.

Foto: Profimedia.cz

Samice komára rodu Anopheles saje krev.

Článek

Mosquirix, známý i jako RST,  je první vakcínou proti parazitickému onemocnění, které ročně zabije na celém světě 584 tisíc lidí, převážně dětí mladších pěti let v subsaharské Africe.

Letošní testy v sedmi afrických zemích ale nebyly tak jednoznačné, jak lékaři očekávali. Jako nejúčinnější pro děti mezi pěti a sedmnácti měsíci se ukázalo podávání tří dávek s měsíčními odstupy a poté ještě jedné dávky po dvaceti měsících. U této skupiny malých pacientů poklesl počet případů vážné malárie během čtyř let o třetinu, riziko nákazy pak o polovinu. Problémem ale bylo, že účinnost ochrany rychle slábla. Bez čtvrté dodatečné dávky se počet vážných případů malárie nedařilo snížit. Ochrana během čtyř let působení slábne

Ještě větší rozčarování způsobilo, že vakcína nebyla vůbec efektivní v ochraně dětí mladších půldruhého roku proti vážným případům malárie. Riziko nákazy se snížilo o 27 procent.

Ukázalo se, že není možné podávat ji v šesti, deseti a čtrnácti týdnech, kdy se děti očkují proti jiným nemocem. To zvyšuje náklady na její použití. Kvůli rozporným výsledkům rozhodne WHO o použití vakcíny až v říjnu.

Není to kouzelná medicína

Profesor oxfordského Jennerova Institutu Adrian Hill uvedl, že nejde o kouzelnou medicínu. Dodal ale, že si myslí, že jde o první krok a že další účinnější vakcíny budou následovat.Podobně se vyjádřil pro AP expert na malárii Martin De Smet z Lékařů bez hranic: "Toto není nic převratného, v co jsme doufali, tato vakcína není uspokojivá, nicméně je to důležitý krok vpřed."

BBC ale poznamenává, že v zemích těžce postižených malárií pomůže i částečná ochrana.

Ripley Ballou, který ve firmě GSK vede vývoj vakcíny, proto zůstává optimistický a rozhodnutí evropského lékového úřadu komentoval slovy: „Je to velmi významný moment. Pracuji na vakcíně třicet let a sen se stává skutečností.“

Tento výzkum byl zahájen v roce 1998. Vývoj uspíšil grant od nadace Billa a Melindy Gatesových. V roce 2009 se začalo s testy. Podrobilo se jim 16 000 dětí v Burkině Fasso, Gabonu, Keni, Malawi, Mozambiku, Tanzanii a Ghaně.

Vakcína působí na imunitní systém, aby se bránil proti prvním fázím infekce Plasmodiem falciparum, poté co se parazit po kousnutí komárem rodu Anopheles dostane do krve.

GSK nezveřejnila cenu, přislíbila však, že na vakcíně nebude vydělávat. Nebude ani k mání pro turisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám