Hlavní obsah

EU hrozí Bělorusku sankcemi, Lukašenko je favorit voleb

BRUSEL/MOSKVA

Evropská unie ve čtvrtek pohrozila novými sankcemi proti Bělorusku. Impulsem k tomu byla další zatčení představitelů opozice a zahraničních pozorovatelů vpředvečer prezidentských voleb. Komisařka Benita Ferrerová-Waldnerová vyhlásila, že tyto razie považuje za "naprosto nepřijatelné".

Článek

"Běloruské úřady by si měly vzpomenout, že EU jasně vyjádřila záměr přijmout další omezující opatření proti odpovědným osobám, pokud volby neproběhnou demokraticky," uvedla komisařka v prohlášení.

Její mluvčí Emma Udwinová upřesnila, že jakékoli dodatečné sankce nebudou namířeny proti řadovým běloruským občanům, ale proti představitelům režimu. Jako možnost uvedla prodloužení seznamu osob, kterým členské státy EU budou odmítat vstupní víza. Konkrétní kroky by podle ní mohli přijmout ministři zahraničí EU na pondělním zasedání.

Lukašenko je favoritem voleb

Alexandr Lukašenko by ale mohl, bez ohledu na oblíbenost u evropských úřadů, zvítězit už v prvním kole nedělních běloruských prezidentských voleb. Podle průzkumu veřejného mínění, který mezi občany Běloruska provedla ruská sociologická společnost VCIOM, odevzdá svůj hlas ve prospěch současného předáka více než 60 procent Bělorusů.

Společný kandidát opozice Aljaksandr Milinkevič by podle VCIOM dostal osm až 11 procent hlasů. Šéf sociálnědemokratické strany Aljaksandr Kozulin ani lídr liberálních demokratů Sjarhej Hajdukevič by nezískali ani deset procent.

Alexandr Grigorjevič Lukašenko

  • * 30. srpna 1954, Kopys (Vitěbská oblast)
  • 1971-1975 - studium historie a ekonomie na Mogilevské univerzitě
  • 1990 - poslanec Nejvyšší rady (parlament)
  • 1991 - jako jediný z poslanců hlasoval proti zániku Sovětského svazu
  • 1994 - v druhém kole prezidentských voleb porazil svého protikandidáta premiéra Vjačeslava Kebiče ziskem 80 procent hlasů
  • 2001 - zvítězil v prezidentských volbách se ziskem 75,6 procenta voličských hlasů, Lukašenkův hlavní soupeř, odborový předák Uladzimer Hančaryk o značil výsledky voleb za zfalšované
  • 20. července 2004 - Lukašenko dal najevo, že chce usilovat o třetí funkční období. Řekl, že záleží na obyvatelstvu, zda se v referendu vysloví pro to, aby se mohl v roce 2006 ucházet o další prezidentský mandát. To se následně stalo.
  • 20. března 2006 - Lukašenko podle ústřední volební komise získal ve volbách 82,6 procenta hlasů a byl znovuzvolen do čela země.

Podle šéfa VCIOM Valerije Fedorova nemůže podobné rozložení sil vést k "oranžové revoluci", jako se to stalo předloni při prezidentských volbách na Ukrajině. Zahraniční pozorovatelé přitom poměry v Bělorusku už delší dobu kritizují, Lukašenko je považován za "posledního diktátora Evropy".

Reklama

Výběr článků

Načítám