Hlavní obsah

Esesman obžalovaný za nenávistné výroky krátce před procesem zemřel

Nedlouho před plánovaným zahájením soudního procesu zemřel v 96 letech bývalý člen elitních nacistických jednotek SS Karl Münter, který byl v červenci obžalován z nenávistných výroků a hanobení památky zemřelých za druhé světové války. Uvedla to v pondělí jeho domovská obec Nordstemmen, která leží jižně od Hannoveru. Münter se v roce 1944 zúčastnil masakru v severofrancouzském městečku Ascq a krajně pravicová scéna v Německu ho považovala za žijící ikonu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Münter čelil od července obvinění, že v rozhovoru s časopisem veřejnoprávní televize ARD Panorama zlehčoval nacistické zločiny a masakr v městečku Ascq. „Když muže zatknu, mám za něj zodpovědnost, když ale utíkají, mám právo je zastřelit,” řekl ve skandálním rozhovoru. Zpochybnil také počet židovských obětí za holokaustu.

Při masakru v Ascq jednotky SS povraždily v odplatě za akci francouzského odboje 86 francouzských civilistů. Münter se coby člen divize SS Hitlerjugend na masakru osobně podílel, za což ho francouzský soud v roce 1949 v nepřítomnosti odsoudil k trestu smrti. Ten však nebyl vykonán, neboť německá ústava neumožňuje vydávat občany do cizích zemí a podle francouzského práva byl trest po 20 letech promlčen.

Münter podle deníku Hildesheimer Zeitung ještě v posledních měsících udržoval kontakty s krajní pravicí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám