Hlavní obsah

Egyptská armáda hlásí mrtvé a zatčené při operaci vládních sil

– Káhira

Při rozsáhlé bezpečnostní operaci egyptské armády a policie zahynulo od pátku 16 ozbrojenců a více než tři desítky lidí byly zatčeny. Oznámila to egyptská armáda, jejíž prohlášení v neděli citovala egyptská státní televize.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egyptští policisté, ilustrační foto

Článek

O případných ztrátách na straně vládních sil prohlášení neinformuje. Egyptští vojáci a policisté zahájili v pátek operaci, která je podle úřadů namířena proti „teroristickým i kriminálním živlům a organizacím”. Vládní oddíly se zaměřily na Sinajský poloostrov a na oblast delty Nilu a Západní pouště.

Bezpečnostní situace je v Egyptě nejproblematičtější na Sinajském poloostrově, kde radikálové útočí na policisty a vojáky a v poslední době stále častěji také na civilisty.

V listopadu zahynulo přes 300 lidí

Při nejhorším teroristickém útoku na mešitu na severu Sinajského poloostrova zahynulo loni na konci listopadu přes 300 lidí. Žádná skupina se dosud k útoku nepřihlásila, ale za hlavního podezřelého je označována teroristická organizace Islámský stát (IS). Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí reagoval prohlášením, že armáda má tři měsíce na zajištění bezpečnosti na Sinajském poloostrově.

"Zodpovídáte za to, aby byla v nadcházejících třech měsících na Sinaji zajištěna bezpečnost a stabilita... Můžete použít i hrubé násilí, pokud to bude zapotřebí," řekl tehdy Sísí hlavnímu veliteli egyptských ozbrojených složek.

Káhira před měsícem s ohledem na březnové prezidentské volby prodloužila v zemi výjimečný stav. Ten v Egyptě platí od loňského dubna, kdy při útocích na dva koptské kostely na severu Egypta zahynulo 45 lidí. K masakru se tehdy přihlásil Islámský stát (IS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám