Hlavní obsah

Dva mrtví při masovém průniku imigrantů do Španělska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Možná až šest lidí zahynulo v noci na středu na hranicích španělské enklávy Ceuta na severu Maroka, když se do ní přes kovový plot pokoušelo hromadně proniknout několik set běženců. Oficiální zprávy však hovoří jen o dvou mrtvých. Na čtyřicet osob bylo zraněno.

Článek

Do Ceuty se pokusilo přes osm kilometrů dlouhou hranici na několika místech proniknout 400 až 700 lidí. Použili podomácku vyrobené žebříky. Podle španělské rozhlasové stanice Cadena Ser se při masovém průniku přes plot na hranicích ozvaly "výstřely neznámého původu". Uvedla, že tři lidé zahynuli ještě na marocké straně a tři na španělské.

Během noci na středu došlo k obdobnému masovému průniku do Melilly, což je další španělská enkláva na severu Afriky. Z téměř 1000 lidí byla podle médií asi stovka úspěšná.

Pravidelné pokusy Afričanů o imigraci

V poslední době jde o běžný jev. Již v noci na úterý se plot kolem enklávy, který je 12 kilometrů dlouhý a místy až šest metrů vysoký, snažilo zdolat několik stovek běženců se zhruba stejným úspěchem. Španělské úřady uvádějí, že od začátku roku se pokoušelo dostat do Melilly 12 000 Afričanů. Od května se v Melille o hromadný průnik pokusili imigranti celkem dvacetkrát.

K nárůstu těchto akcí došlo poté, co začalo Španělsko lépe střežit své pobřeží, kde posílilo policejní hlídky a nainstalovalo infračervené kamery. Španělská vláda proto ve středu oznámila, že i Melillu bude lépe střežit.

U enkláv čekají tisíce lidí

Na marockém území v blízkosti obou enkláv žijí v provizorních táborech stovky lidí z Mali, Kamerunu, Nigeru, Senegalu či Nigérie. Někteří jsou tam již roky a do enkláv, které jsou pro ně mostem do Evropy, chtěli proniknout několikrát. Španělsko totiž s Mali a Kamerunem nemá na rozdíl od Maroka dohodu o repatriaci, takže imigranty nemůže vracet do vlasti.

O řešení problému má ve čtvrtek jednat španělský premiér José Luis Zapatero se svým marockým protějškem Drisem Džittúem v Seville. Konzervativní španělští politici Maroku vyčítají, že proti snahám o masovou emigraci nic nepodniká.

Reklama

Výběr článků

Načítám