Hlavní obsah

Dva české horolezce pohřbila lavina v Tatrách

VYSOKÉ TATRY

První oběti Vysokých Tater v letošním roce jsou dva čeští horolezci. Zahynuli v lavině, která je smetla v pátek odpoledne cestou na túru z Téryho chaty do Příčného sedla v Malé Studené dolině. Neštěstí ohlásil třetí horolezec, který přežil. V lavině však zůstal jeho 54letý otec z Náchodska a 28letý kamarád z Trutnovska.

Foto: Libor Majzlík

Příprava na vzlet leteckých modelů.

Článek

Jak v sobotu ČTK informoval mluvčí Horské záchranné služby Vysoké Tatry Tomáš Petrík, smrtící desková lavina se strhla v masivu Široké věže a nesla trojici horolezců asi 130 až 150 metrů do údolí. Neštěstí ohlásil na Téryho chatě třetí ze skupiny horolezců, který lavinu přežil a vrátil se na chatu poté, co se probral z bezvědomí. Jeho otci a kamarádu již nebylo pomoci.

Třetí stupeň lavinového nebezpečí

Podle Petríka záchranáři okamžitě rozběhli pátrací akci, kterou ale kvůli silnému větru a sněžení museli večer přerušit. Jak uvedl mluvčí dále, v pátrání po tělech dvou českých horolezců pokračovali záchranáři dnes od páté hodiny ranní, přičemž transport postižených do Starého Smokovce skončil až odpoledne kolem 13. hodiny. V těchto dnech platí ve Vysokých Tatrách 3. stupeň lavinového nebezpečí. Přestože je v oblasti Tater málo sněhu, jeho zbytky jsou nafoukány ve žlabech a na skalách a hrozí samovolným vznikem deskových lavin. Horské stezky vedoucí k chatám jsou však bezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám