Hlavní obsah

Dva Češi uvízli v Pákistánu 7000 metrů vysoko, dochází jim zásoby

Rakapoši
Aktualizováno

Čeští horolezci Jakub Vlček, Petr Macek a jejich místní průvodce uvázli v 6900 metrech při sestupu z hory Rakapoši v Pákistánu. Záchranný tým včetně nejméně dvou vrtulníků čekal v blízkosti na zlepšení povětrnostních podmínek, aby se horolezce vydal hledat. Podle posledních informací bude záchranná operace pokračovat v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Rakapoši je 7788 metrů nad mořem vysoká hora v pohoří Karákóram v Pákistánu.

Článek

Podle informací místní horské záchranné služby se možná vydali na cestu po nové, méně obvyklé trase. Ministr turismu provincie Gilgit-Baltistán na twitteru uvedl, že čeští horolezci šli na výstup bez vládního povolení. Záchranný tým včetně nejméně dvou vrtulníků v neděli čekal v blízkosti na zlepšení povětrnostních podmínek, aby se horolezce vydal hledat. Z informací místního tisku vyplývá, že pro dnešek byla záchranná mise přerušena a pokračovat bude v pondělí.

Podle informací místních novinářů na twitteru vrtulníky vysadily v základním táboře horolezce–záchranáře, kteří se skupině vydají na pomoc. Nepříznivé počasí však záchrannou operaci komplikovalo. „Armádní vrtulníky obnoví záchrannou misi zítra ráno,“ napsal dnes na svém twitterovém účtu regionální list Pamir Times.

Dochází jim zásoby

Také další zdroj obeznámený se situací na facebooku potvrdil, že záchranná operace byla přerušena do pondělí kvůli nepříznivému počasí. Upozornil přitom, že s postupujícím časem narůstá riziko pro horolezce, protože údajně nemají dostatek potravin na to, aby delší dobu přežili v mrazech kolem minus 30 stupňů Celsia. Všichni tři horolezci jsou však podle zdroje zatím zdravotně v pořádku.

Dva čeští horolezci se zřítili v Alpách

Zahraniční

Trojice horolezců úspěšně zdolala 7788 metrů vysoký vrchol v pátek, poté začala sestupovat do tábora. Během večera poslali SMS zprávu svým blízkým, že se dostali do obtíží.

„Byl jsem s těmito dvěma horolezci v kontaktu naposledy v srpnu. Radili jsme jim, jak požádat o povolení k výstupu na horu nad 6000 metrů a ohledně prodloužení víz. Pak už jsem s nimi v kontaktu nebyl. V neděli jsem mluvil s bratrem průvodce, který je doprovází, když s ním ztratil kontakt. Den poté nám potvrdil, že kontakt opět navázali. O průběhu záchranné operace zjišťujeme další podrobnosti,“ sdělil ČTK Antonín Hradilek, zástupce českého velvyslance v Islámábádu.

Také české ministerstvo zahraničí na dotaz ČTK uvedlo, že ambasáda byla se dvojicí českých horolezců několikrát v kontaktu již dříve. „Případem se zabýváme a jsme připraveni poskytnout konzulární pomoc i veškerou součinnost místním úřadům,“ sdělila česká diplomacie.

Paraglidistka se v Krkonoších zřítila do korun stromů, ostatní letci zahltili tísňovou linku

Krimi

Podle reportéra Geo News jsou všichni tři horolezci v pořádku. Musí sestoupit níž, zhruba do 6000 metrů, aby se k nim dostal armádní vrtulník. V nadmořské výšce, kde se nacházejí, už se vrtulník nemůže bezpečně pohybovat. Podle agentury AP trojice horolezců uvázla v táboře číslo tři na hoře Rakapoši.

Ministr turismu regionální vlády Rádža Násir Ali Chán na twitteru potvrdil, že vláda poskytla vrtulníkovou záchrannou službu, ale neuvedl, zda samotná záchranná operace začala. Chán rovněž napsal, že Češi šli na výstup bez vládního povolení, což označil za neetické. „Očekáváme od každého, kdo se vydává na takovou expedici, že dodrží zákony a nařízení v zájmu vlastní bezpečnosti a pocitu pohody v případě mimořádných událostí,“ zdůraznil ministr.

Místní média věnují značnou pozornost místnímu horolezci, Vadžídulláhu Nagrímu, který je teprve druhým Pákistáncem, který tuto horu zdolal.

Rakapoši je 27. nejvyšší hora na světě, leží v pohoří Karákóram. Místní ji také nazývají Dumani, matka mraků. Mezi horolezci je považována za jeden z nejhůře zdolatelných vrcholů, ze základního tábora na vrchol je potřeba překonat převýšení 5000 metrů. Poprvé horu pokořili Britové Mike Banks a Tom Patey v roce 1958.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám