Hlavní obsah

Dusík dusí Nizozemsko. Odpovědí je stovka na dálnicích

Právo, JPL

Nizozemský senát schválil v prosinci zákon o nejvyšší povolené rychlosti. V západoevropském království mohou řidiči od března 2020 jet během dne po dálnicích místo dosavadních 130 km/hod nanejvýš stovkou. „Je to nutné zlo, k němuž musíme přistoupit, nikomu se nelíbí. Ale slouží vyššímu zájmu,“ prohlásil tamní premiér Mark Rutte. V tomto případě ale oním deklarovaným zájmem není bezpečnost silničního provozu, ale omezení množství dusíku v ovzduší.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dusík, naprosto nezbytná živina pro rostliny, se dostává do vodních toků a nádrží splachem hnojiv z polí. Oxidy dusíku obsahují právě výfukové plyny automobilů a zplodiny produkované elektrárnami. Další zdroj představují výpary čpavku z močůvky a hnoje.

Nizozemsko patří k částem planety, které nadměrná koncentrace dusíku v prostředí sužuje nejvíce. Zalidnění jedné z hospodářsky nejvyspělejších zemí světa dosahuje 415 obyvatel/km2, což je 3,5krát více než v Česku.

Mrtvá zóna v Mexickém zálivu útočí na rekord. Mohou za to farmáři a deště

Věda a školy

Vývoz nizozemských zemědělských výrobků činí ročně 91 miliard dolarů (2,1 bilionu korun), tedy téměř dvakrát více, než činí výdaje státního rozpočtu ČR, a je po USA druhý největší na světě. Počet hospodářských zvířat na jednotku plochy zůstává vůbec nejvyšší v celosvětovém měřítku.

Není divu, zemědělství je v zemi tulipánů, větrných mlýnů a dřeváků vysoce rozvinuté, intenzivní, výkonné a silně mechanizované. Podtrženo, sečteno: emise dusíku na hektar se v Nizozemsku ustálily na hodnotě čtyřikrát vyšší, než je průměr EU, přičemž zemědělství jich vytváří více než polovinu. Snaha snížit koncentrace dusíku v prostředí vedla k tomu, že vláda v roce 2015 zavedla systém zvláštních povolenek.

Tak pravil soud

Stavba tak dostane zelenou jen tehdy, jestliže úřady příslušné provincie omezí někde jinde pronikání uvedeného prvku do prostředí, kupř. v zemědělství. Na základě žaloby některých nevládních organizací rozhodl Soudní dvůr EU v Lucemburku, že dosavadní opatření haagského kabinetu nejsou v tomto ohledu dostatečná.

Nizozemský nejvyšší soud proto v květnu 2019 pozastavil vydávání dalších stavebních povolení. Zákaz se nevztahuje jen na zemědělské farmy, ale i na rodinné domy, silnice a letiště, protože do prostředí uvolňují oxidy dusíku i těžké dopravní stroje.

Vláda ministerského předsedy Marka Rutteho zareagovala na soudní rozsudek balíčkem opatření napomáhajících omezit hladinu dusíku.

Nizozemsko, žádné Holandsko, vzkazuje země tulipánů turistům

Cestování

Protože, jak připomíná Erik Stokstad v časopisu Science, stavebnictví k celkovým emisím dusíku v zemi přispívá jen 0,6 procenta, mělo by snížení rychlosti na dálnicích odblokovat zákaz alespoň pro nejdůležitější výstavbu. Mnohem bolestivější zásahy ale pocítí nizozemští zemědělci.

Proč rybník rozkvete sinicemi
Obohacování prostředí o dusík a fosfor se nejčastěji projevuje vodním květem v tekoucích i stojatých vodách
Ty tak reagují na splach živin z přilehlých polí po nadměrném používání umělých hnojiv
Tvoří jej některé druhy řas a sinic, které se hromadí u vodní hladiny
Masové odumření vodního květu způsobí nedostatek kyslíku ve vodě, zejména u dna
Sinice mohou působit koupajícím zdravotní potíže: obsahují nejen látky vyvolávající alergie, ale i pro člověka jedovaté sloučeniny

Reklama

Výběr článků

Načítám