Hlavní obsah

Dunaj trhá hráze, utéct už muselo 16 000 Rumunů

BUKUREŠŤ

Na Dunaji v Rumunsku se v noci na čtvrtek protrhly na dvou nových místech hráze a voda ohrožuje další obce. Počet evakuovaných lidí v poledne přesáhl 16 000. Další evakuace se připravují.

Článek

"Máme potíže se zásobováním. Chybí potraviny, pitná voda, chleba i olej," řekl televizi prefekt župy Calaraşi Jenel Şerban. Zatopenou oblast si ve čtvrtek dopoledne z vrtulníku prohlédl i prezident Traian Basescu. Do stanových táborů ale nepřijel.

Hráze povolily u obce Manastirea v župě Calaraşi jihovýchodně od Bukurešti a u obce Ostrov v župě Tulcea v Dunajské deltě.

V Ostrově je pod vodou už asi stovka domů, přičemž polovinu z nich živel úplně zničil. Stovky lidí z vesnice raději rychle utekly. Zachránit se podařilo jen asi 600 kusů domácích zvířat, další stovky zůstaly ve vodě.

Stovky domů voda strhla

V obci Manastirea bylo evakuováno asi 500 lidí a dalších asi 1600 se k odchodu z domova chystá. Všichni mají být umístěni ve stanovém táboře, který byl vybudován na kopcích nedaleko obce.

Podle nejnovějších údajů ministerstva vnitra záplavy postihly přes 160 obcí. Pod vodou je už na 1800 domů. Stovky jiných se zřítily.

V dříve zatopených obcích Bechet, Bistreţ a dalších voda sice už citelně opadla, ale všude jsou stovky těl uhynulých zvířat a tak návrat lidí bude možný až po důkladné dezinfekci všech oblastí.

Reklama

Související témata:

Související články

Balkán dál trápí rozvodněný Dunaj

Balkánské státy dál bojují s rozbouřeným Dunajem. Povodňová vlna se pomalu přesouvá ze Srbska do Rumunska a Bulharska. Řeka se tam velmi rychle blíží rekordním...

Výběr článků

Načítám