Hlavní obsah

Drogová válka v Thajsku má už téměř tisíc obětí

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Již 993 lidských životů si od počátku února vyžádala válka, kterou vyhlásilo výrobcům a distributorům drog thajské ministerstvo vnitra. Ochránci lidských práv se obávají, že zdejší vláda boj proti "nekalým" živlům často spojuje s politickými čistkami.

Foto: archiv Marka Jakoubka

Obyvatelé Vojvodova, fotografie pořízená roku 1936.

Článek

Bangkok podobné spekulace razantně odmítá. Tvrdí, že mrtvé překupníky a výrobce drog mají na svědomí vzájemné potyčky mezi gangy a zasahující policisté a vojáci zabili jen zlomek obětí, konkrétně šestnáct. Za skon zbylých 977 prý zodpovídají gangy.

Drogové gangy se navzájem vybíjejí

"Neumřeli proto, že bychom je zabili my, ale proto, že se zabíjejí vzájemně mezi sebou," uvedl dnes pro tisk zdejší premiér Tchaksin Šinavatra. Dodal, že je s průběhem akce na výsost spokojený, neboť úřady už "dokázaly prověřit téměř 20 procent" jmen na tzv. černé listině obsahující 46 177 jmen.

Žádné z úmrtí nebylo prošetřeno

Thajská odbočka organizace Human Rights Watch však s podobným výkladem nesouhlasí. Uvádí, že se na ni za poslední tři týdny obrátilo nejméně 50 lidí, které policejní razie připravily o všechno.

Navíc prý ani jedno zabití zatím nebylo podle Human Rights Watch řádně prošetřeno, neproběhla ani žádná pitva zastřelených osob. Kampaň potrvá nejdéle do konce května. Vládá předpokládá, že do obchodu s opiáty je v zemi zapojeno přes 3 milióny lidí. Ve vazbě nyní na rozsudek čeká 8745 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám