Hlavní obsah

Dopadeni jsou všichni čtyři atentátníci z Londýna

Novinky, DPA, BBC, Sky News, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/ŘÍM

V pátek se podařilo dopadnout zbylé tři muže podezřelé ze pokusu spáchat 21. července v Londýně atentáty. Poslední z nich, Osman Hussein, byl zadržen v Římě. Potvrdil to italský ministr vnitra Giuseppe Pisanu. Scotland Yard při razii v Londýně zadržel v pátek odpoledne další dva muže.

Článek

Peter Clarke z protiteroristického oddělení Scotland Yardu v pátek večer potvrdil, že všichni čtyři muži jsou už dopadeni, ihned však dodal: "Vyšetřování pokračuje." Policie se snaží rozkrýt síť pachatelů a objevit její případnou hlavu.

Italský ministr uvedl, že protiteroristická akce v Říme pokračuje. Právě on sdělil jméno podezřelého, Brita somálského původu, který měl neúspěšně zaútočit na stanici Shepherd´s Bush.

Hussein cestoval z Londýna do Paříže a odtamtud do Milána a Říma, kde byl zadržen v domě svého bratra.

Britská policie uvedla, že zadržela tři podezřelé v Londýně při akcích v Notthing Hillu a v Kensingtonu.

Mezi zatčenými byli i údajně dva atentátníci. Mezi zatčenými byli i údajně dva atentátníci. Je známo, že jeden z nich, jehož jméno policie neuvedla, chtěl před týdnem útočit ve stanici metra Oval. Příslušníci protiteroristické jednotky jej zatkli v Kensingtonu. Odváděli ho oblečeného do bílého obleku, který mu zakrýval celou hlavu.

Druhým má být Muktar Said Ibrahim, jenž chtěl 21. července zabíjet v autobuse číslo 26. Kde byl dopaden, není zatím jasné.

Akce na stanici Liverpool Street

Policie evakuovala stanici metra Liverpool Street a přilehlé nádraží. Zadržela tam dvě ženy, které měly podle muslimského zvyku hlavy zahalené šátky. Média uvádějí, že byly zatčené v momentě, kdy si chtěly koupit lístek na vlak směřující na letiště Stansted.

Specialisté na místě zajistili podezřelá zavazadla. Po prohledání je označili za bezpečná. Krátce před 16 hodinou (17 hodin SELČ) byl provoz ve stanici Liveropool Streer obnoven.

Největší akce

Nad Londýnem přelétávaly helikoptéry. Do akce se zapojily stovky policistů. Komentátor televize Sky News Martin Brunt vše popsal: "Je to rozsáhlá operace - největší, co jsme mohli vidět v uplynulých dnech."

Už dříve policisté identifikovali dva atentátníky: 24letý Yasin Hassan Omar měl útočit ve stanici Warren Street [celá zpráva]; 28letý Muktar Said Ibrahim zase plánoval úder v lince 26.

Výbuchy a střelba

Operace v západolondýnské čtvrti Notting Hill začala v 11:30 tamního času (12:30 SELČ). Do oblasti dorazily desítky těžkooděnců s maskami a samopaly. Muži zákona evakuovali domy v okolí Basing Street. Obyvatele zbylých nemovitostí vyzvali, aby zůstali ve svým bytech a nevycházeli.

Média lokalitu Notting Hill popisují jako velmi "multikulturní", ale jinak klidnou oblast, která je oblíbeným cílem turistů.

Policie evakuovala obyvatele v severním Kensingtonu. REUTERS/Toby Melville

Policie zcela uzavřela prostor kolem ulice Tavistock Road a přístupové cesty k ní. Jak uvedli svědci, snažila se zadržet blíže neurčeného muže a ostřelovala jeho byt. Policisté na něj opakovaně volali Muhammade a vyzývali ho k tomu, aby vyšel ven.  

"Slyšel jsem výbuchy. Sklonil jsme hlavu. Policista na mě začal křičet: vraťte se do budovy," popsal události svědek Patrik. "Čekal jsem 15 minut v koupelně, a pak přeci jen z bytu odešel," doplnil s tím, že jeden výbuch byl mimořádně silný. "Vypadalo to jako bomba, nebo řízená exploze," shrnul.

Na místě jsou vedle protiteroristických jednotek i specialisté na chemikálie. CNN odhadla počet ozbrojenců jen v Notting Hill na 40 až 50. BBC uvádí, že výstřely zatím padly jen tři.

Rozsáhlá akce

Televize Sky News uvádí, že se z uzavřené lokality ozývají blíže neurčené hlasité výbuchy a střelba. Konstatovala, že bylo zatčeno několik osob. Svědci vypovídají o jednom až třech lidech, kteří byli krátce po druhé hodině SELČ odvezení v policejních automobilech. 

Tavistock Road se nachází poblíž stanice Westbourne, kde se 21. července pokusil odpálit jeden ze sebevražedných atentátníků. Připravená nálož naštěstí selhala.

Koho policie zadržela:

  • 29. července: razie v západním Londýně, údajně zatčení dva další atentátníci z 21. července
  • 27. července: tři ženy zadržené v Londýně, nedaleko stanice metra Stockwell
  • 27. července: muž zadržený ve Small Heath v Birminghamu
  • 27. července: tři muži zadržení ve  Ward End v Birminghamu
  • 25. července: zatčení muže v severním Londýně, oblast Curtis House
  • 24. července: zatčení muže v severním Londýně, oblast Curtis House
  • 24. července: zatčení muže v jižním Londýně, oblast Tulse Hill
  • 22. července: dva muži zatčení v jižním Londýně, nedaleko stanice metra Stockwell

Zdroj BBC

Reklama

Související témata:

Související články

Atentátníci brali britskou podporu

Britská policie v pondělí zveřejnila jména dvou podezřelých, kteří se ve čtvrtek neúspěšně pokusili spáchat 21. července atentáty v londýnském metru. Podle...

Výběr článků

Načítám