Hlavní obsah

Doktor Smrt chce v Polsku preparovat lidská těla

Právo, Zuzana Křížová (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Gerhard Liebchen (89) seděl před druhou světovou válkou v polském vězení za protistátní činnost. Za války pak pronásledoval Poláky, byl aktivistou NSDAP a sloužil v jednotce SS Jürgena Stroopa, nechvalně známého kata povstání ve varšavském ghettu.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel s klášterem, na skále je vyhlídka na údolí

Článek

Jak zjistil deník Rzeczpospolita, nyní Liebchen zakládal v Sieniawě Žarské poblíž německých hranic továrnu na preparování tělesných pozůstatků lidí a zvířat, například lidoopů. Teprve tlak médií a veřejnosti ho minulý týden přiměl odcestovat z Polska.

Žije v Londýně

Liebchen byl při založení firmy Von Hagens Plastination Company Sieniawa zplnomocněncem svého syna Gunthera von Hagense, známého jako Doktor Smrt.

Jeho kontroverzní výstava Světy těl ukazovala preparované mrtvoly bez kůže, například šachistu s otevřenou lebkou, těhotnou ženu s mrtvým plodem. Prošla kontinenty a vydělala milióny eur. Mrtvoly preparují zaměstnanci von Hagensových laboratoří v Číně a Kyrgyzstánu.

Gunther von Hagens přijal příjmení své první ženy, žije v Londýně a do Polska se chystá až za několik měsíců. Dosud tu jeho obchodní zájmy zastupoval otec. V Sieniawě koupil okázalou vilu a každý den navštěvoval svou budoucí firmu.

Mluví výborně polsky a tvrdil, že pochází ze Skalmierzyc pod Kaliszem. O minulosti se odmítal bavit. Novináři z Rzeczpospolity a německého týdeníku Der Spiegel zjistili, že už v roce 1934 řídil místní skupinu Selbstschutzu, tajných prohitlerovských ozbrojených oddílů financovaných Berlínem.

Spory o minulost

Prokuratura v Poznani prověřuje, zda se nepodílel na zavlečení 60 polských občanů do táborů smrti. Záznamy o něm se našly jak v německých archívech (například životopis pro Rasse und Siedlungshauptamt SS - Úřadu pro kontrolu rasové čistoty SS), tak v polském Institutu paměti národa a v archívu Hlavní komise stíhání zločinů proti polskému národu.

Po válce se však po Liebchenovi slehla zem, takže nebyl nikdy souzen. Novináři při dokazování jeho totožnosti porovnali podpis Liebchena jako zakladatele firmy Von Hagens Plastination Company Sieniawa s podpisy Liebchena z dokumentů SS: shodují se. Jeho totožnost dokládají také porovnáním data narození jeho syna. Polská média za skandál považují i fakt, ze většině obyvatel Sieniawy Liebchenova minulost nevadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám