Hlavní obsah

Do Temže zabloudila velryba

LONDÝN

Asi šestimetrová velryba se v pátek objevila v Temži v úplném centru Londýna. Šestimetrový kytovec byl spatřen přímo pod parlamentem při výdechu. V Temži, ale blíž moři, byla velryba spatřena poprvé ve čtvrtek večer.

Článek

V pátek ráno ji zahlédl cestující ve vlaku. Když spatřil v Temži velrybu, měl pocit, že má halucinace. "Viděl jsem ji vydechovat, byl to proud vody, který se třpytí ve vzduchu," uvedl Tom Howard-Vyne.

Na místě zasahuje člun přírodovědců, který kytovce chrání, má však vypnutý motor, aby ho nerušil a nestresoval. Přírodovědci doufají, že velryba najde cestu z Temže, kde by dlouho nepřežila. Pomoci by jí mohl i odliv. Nevypadá nemocně.

Podle přírodovědců jde o vorvaňovce anarnaka (Hyperoodon ampullatus), pro nějž je typické zavalité tělo a kulová hlava. "Je skoro šest metrů dlouhý, takže jde o téměř dospělého jedince," uvedla zooložka z londýnské Zoo Alison Shawová. "Je velmi daleko od domova a nevíme, proč se sem dostal. Vypadá zdravě a odpočatě. Dýchá normálně," dodala. 

Anarnak, který žije v chladných severních mořích, dorůstá délky až devíti metrů a hmotnosti 5 tun. Je schopen zůstat pod vodou až dvacet minut, protože svou potravu loví v hloubce jednoho kilometru. Živí se hlavonožci.Většinou žije ve skupinách o pěti až dvaceti jedincích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám