Hlavní obsah

Do Downing Street chce i ministryně zahraničí Trussová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Paleta oficiálních kandidátů na nejvyšší exekutivní funkci v britské politice se rozšířila o výrazné jméno. Premiérkou by se ráda stala současná ministryně zahraničí Lizz Trussová, podle ostrovního tisku bude patřit k hlavním favoritům.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová

Článek

Šestačtyřicetiletá politička oznámila svoji kandidaturu v neděli večer v deníku Daily Telegraph s tím, že má „jasnou vizi toho, kde bychom měli být, a zkušenosti pro to, abych nás tam dostala“.

Fronta kandidátů se už poměrně dost natahuje, oficiálně úmysl ucházet se o premiérské křeslo oznámilo 11 lidí. A další budou zřejmě přibývat.

Johnsonovo sbohem přineslo Britům úlevu i zneklidnění

Evropa

Boris Johnson oznámil rezignaci kvůli sérii neutichajících skandálů, jeho nástupce budou vybírat vládní konzervativci – podle ustálených interních pravidel nejprve pouze poslanci, o dvou finalistech pak rozhodne členská základna.

Sázkové kanceláře aktuálně favorizují bývalého ministra financí Rishiho Sunaka. Jeho vysokou popularitu – nabytou během koronavirové krize – mu ale zkomplikovalo zjištění, že jeho manželka-miliardářka neplatila v Británii kvůli speciální výjimce daně. Sunak navíc pochází z extrémně elitních poměrů, což by ho u části elektorátu mohlo diskvalifikovat.

Kdo nahradí Johnsona? Hlásí se první kandidáti

Evropa

Trussová je považována za Sunakovu hlavní soupeřku, společně s někdejší ministryní obrany Penny Mordauntovou. Všichni tři jsou však považováni za pokračování Johnsonovy éry.

Jako hlavní alternativa se zatím rýsuje předseda zahraničního výboru Tom Tugendhat, který slibuje spolustraníkům „nový začátek“.

Původně se očekávala také kandidatura ministra obrany Bena Wallace, jenž by zřejmě také patřil k favoritům, ten ale v sobotu oznámil, že po pečlivém zvážení se rozhodl do boje o premiérské křeslo nevstupovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám