Hlavní obsah

Do boje s Blairem nastoupil nový vůdce toryů Howard

ČTK, rm, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Týden po odvolání nevýrazného šéfa britských konzervativců Iaina Duncana Smithe byl ve čtvrtek za jediného kandidáta na nového vůdce strany prohlášen ostřílený politický harcovník, exministr vnitra a stínový ministr financí Michael Howard (62).

Foto: z archívu skupiny Čechomor

skupina Čechomor

Článek

Je to muž, který je věrohodným kandidátem na premiéra. Má ve straně silnou pozici a dokáže zasadit Tonymu Blairovi tvrdé údery," řekl o Howardovi stínový ministr zdravotnictví Liam Fox.

Nebyla konkurence

Absence konkurentů v boji o post šéfa udělala z Howarda automaticky šéfa strany, nyní ale musí získat vedle přízně poslanců také sympatie 300 tisíců řadových voličů.

Zatímco zákonodárci přivítali Howardovu nominaci hlasitým pokřikem, během prvního projevu na jihozápadě Londýna na nového toryů šéfa čekali rozhněvaní odboráři. Studenou sprchu mu ostatně nadělily i první průzkumy veřejného mínění, neboť pouhé oznámení jeho kandidatury minulý týden přispělo k dalšímu propadu preferencí strany.

Nový šéf hlavní opoziční strany je nicméně na vrcholu křivky svého politického znovuzrození. V roce 1999, po 14 letech v první linii stranické politiky, přitom zmizel poslanec za Folkestone a Hythe z centra politického dění. Krize toryů jej však přinutila změnit i loňské rozhodnutí, že "již nikdy nepůjde do střetu o vůdcovství ve straně".

Změna k lepšímu?

Howard bude nyní muset přesvědčit, že od 90. let, kdy byl zatím posledním a velmi neoblíbeným konzervativním ministrem vnitra, se změnil "k lepšímu". Byl zastáncem tvrdé linie v resortu a za jeho vlády na vnitru se snížila v Británii kriminalita o 15 procent.

Narodil se jako syn rumunského válečného uprchlíka 7. července 1941 ve Walesu, je židovského původu. Práva absolvoval na Cambridgeské univerzitě a živil se jako advokát, než se na třetí pokus dostal v roce 1983 do Dolní sněmovny. Tam se brzy stal oblíbencem Margaret Thatcherové.

Reklama

Související články

Howard jediným kandidátem toryů

Stínový ministr financí Michael Howard (62) se bude zřejmě jako jediný ucházet o vedení britské Konzervativní strany poté, co její poslanci ve středu vyslovili...

Výběr článků

Načítám