Hlavní obsah

Do bezpečí chybělo jen pár metrů. Nové záběry tragického pádu lanovky rozhořčily Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská televize RAI vyvolala vlnu rozhořčení a kritiky, když zveřejnila dosud nepublikované záběry pádu lanovky, při kterém v květnu zahynulo 14 lidí. Mrazivé záběry ukazují, že lanovce chybělo k horní stanici jen několik málo metrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Děsivý pád lanovky v ItáliiVideo: Blue Global/Youtube

 
Článek

Lanovka vezla 23. května na horu Mottarone u Lago di Maggiore 15 turistů. Záběry, které nyní kolují po sociálních sítích a zveřejnila je i italská média, ukazují dvacet vteřin hrůzy, kdy se těsně před cílem utrhlo lano lanovky.

Celá kabina sebou prudce trhla a následně začalo sjíždět vysokou rychlostí zpět. Následně se kabina zasekla o první z pilířů a zřítila se dolů. Při nehodě zemřelo 14 lidí, přežil jen pětiletý Izraelec Eitan Biran, kterého svým tělem chránil jeho otec.

Co přesně vedlo k tragické nehodě, je stále předmětem vyšetřování. „Domnívám se, že nastaly dva problémy – utrhlo se lano a selhala nouzová brzda,“ uvedl Matteo Gasparini. Policie vyšetřuje tři muže kvůli podezření ze zabití z nedbalosti. Ukázalo se, že brzda byla záměrně vypnuta.

Pád lanovky v Itálii: Zadrženi šéfové společnosti, věděli o nefunkční brzdě

Evropa

Zveřejnění dvou videonahrávek z bezpečnostních kamer zachycujících poslední okamžiky cestujících v lanovce vyvolalo v Itálii silné rozhořčení.

Jako první záběry přinesla italská veřejnoprávní televizní stanice RAI. Státní zástupkyně Olimpia Bossiová uvedla, že podezřelí o nahrávce věděli, rodiny obětí však nikoliv a zveřejnění nahrávek bylo zakázáno.

Televizi zkritizoval vlastní šéf

Ke kritice se přidala i řada politiků, dokonce i ředitel veřejnoprávní televize Marcello Foa.

„Vždy jsem respektoval editorská rozhodnutí a vždy jsem se zdržel toho, abych je komentoval veřejně. Ale jako ředitel RAI v tomto případě nemohu mlčet,“ uvedl s tím, že zveřejnění bylo šokující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám