Hlavní obsah

Dinosauři nevymřeli hned po dopadu asteroidu, naznačují nové výzkumy

Novinky, Pavel Stöckl

Nové nálezy pozůstatků hadrosaurů v Novém Mexiku údajně dokazují, že i poměrně velcí dinosauři žili ještě půl miliónu let po dopadu asteroidu, který je měl vyhubit. Dosud se soudilo, že drtivá srážka způsobila před 65 milióny let kataklyzma, které přežili jen menší tvorové. Nicméně tým zkoumající obrovský kráter Chicxulub tvrdí, že vymírání začalo až tři sta tisíc let pod dopadu asteroidu.

Článek

Poslední výzkumy tak otřásly dosud obecně přijímanou teorií, že dinosauři vymřeli bezprostředně následkem dopadu obrovského asteroidu před 65 milióny let, který sežehl Ameriku, způsobil smrtící vlnu tsunami a zvedl do ovzduší milióny tun horniny a odpařil obrovské množství vody. To mělo vést k zaclonění slunečního svitu na celá staletí a prudké proměně klimatu. Spekuluje se také o nastartování intenzivní sopečné činnosti, která klimatickou změnu podpořila.

Nové výzkumy tento koncept staví do jiného světla a vědci tak budou možná muset znovu poskládat mozaiku vymření dinosaurů, jež vytvořilo pole pro nástup savců, kteří se postupně vyvinuli v pestrou škálu druhů, včetně Homo sapiens, který dnes dominuje planetě.

Nezabilo to dinosaury. Ve skutečnosti to nezpůsobilo velké škody soudě podle geologických údajů.
Gerta Kellerová z Princeton University

Průzkum vrstev v oblasti kráteru Chicxulub (průměr 180 km) u mexického poloostrova Yucatán, který vedla Gerta Kellerová z Princeton University a Thierry Adatte z univerzity ve švýcarském Lausanne, dokazují, že dopad asteroidu měl ve skutečnosti jen nečekaně malý bezprostřední důsledek pro život na planetě.

"Nezabilo to dinosaury. Ve skutečnosti to nezpůsobilo velké škody soudě podle geologických údajů,“ tvrdí Kellerová. Podle analýzy vzorků v sedimentech neovlivnil dopad ani přímo v oblasti kráteru druhovou rozmanitost.

Dinosauři zcela nevymřeli

Její tvrzení by mohl podpořit i jiný průzkum z Nového Mexika a Colorada ve Spojených státech, kde se našli pozůstatky hadrosaurů, které jsou však podle prvních analýz jak samotných fosilí tak i okolních o půl miliónu let mladší.

Autor výzkumu Jim Fassett argumentuje, že jde o pozůstatky více jedinců, ne o jeden izolovaný nález, který by mohl vzniknout i působením vody a různých geologických jevů, kdy se starší pozůstatky mohou dostat do mladších geologických vrstev.

Na základě nových výzkumů se zdá, že vymírání dinosaurů trvalo poměrně dlouho - několik set tisíc let. Ostatně dinosauři nevymřeli zcela, dodnes jejich potomky známe jako krokodýly nebo evolučně proměněné pestré druhy ptáků.

Přestože tak možná bude nutné posunout hranici vymření dinosaurů, možnost, že by mohli žít někde vedle sebe současně první lidé a velcí dinosauři, je podle odborníků možné jen v románové fikci, jakou je Ztracený svět sira Arthura Conana Doylea. Poslední nálezy dinosaurů a prvních lidí stále dělí milióny let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám