Hlavní obsah

Desítky mrtvých při pumovém výbuchu v Lagosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LAGOS

Smrt nejméně 40 lidí, zranění řady dalších, zřícení tří budov, z toho jedné čtyřposchoďové banky, a poškození dalšího domu způsobil výbuch v centru nigerijské hospodářské metropole Lagosu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na očité svědky. Místní televize oznámila, že šlo o explozi bomby.

Článek

Obyvatelé, kteří se seběhli na místo neštěstí, mají strach, že pod troskami mohli zůstat uvězněni nějací lidé. "Věříme, že pod troskami nejspíš ještě někdo je," potvrdil šéf nigerijského Červeného kříže Emmanuel Ijeware.

V okolí místa výbuchu roste napětí, srocující se dav brání policii v přístupu na místo neštěstí a někteří lidé tvrdí, že už viděli jiné využít situace k rabování, krádeži peněz z trosek banky. Jeden z nenechavců prý dokonce odešel s počítačem v náručí.

Nigérie se ještě nevzpamatovala z tragédie, při níž loni 27. ledna zahynulo při požáru muničního skladu v Lagosu více než 1000 lidí, z nichž většina se utopila, když se pokusila před ohněm uniknout.

V nejlidnatější africké zemi se periodicky odehrávají nejrůznější katastrofy včetně výbuchů ropovodu, k němuž si místní obyvatelé chodí nelegálně odčerpávat ropu, aby ji mohli prodat na černém trhu. Nigérie je zároveň sužována etnicky a nábožensky motivovaným násilím. Obavy z výbuchu nových násilností se stupňují především v souvislosti s blížícími se prezidentskými a místními volbami, jež se mají konat letos v dubnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám