Hlavní obsah

Dánský deník se omluvil za karikatury Mohameda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALŽÍR

Dánský list Jyllands Posten se ve čtvrtek podruhé omluvil muslimům za zveřejnění karikatur proroka Mohameda. Zvolil písemnou formu. Omluvu poslal dopisem, který dánské velvyslanectví v Alžíru předalo alžírskému tisku.

Článek

Po Jyllands-Posten, který kresby Mohameda otiskl jako první loni v září, převzaly karikatury i další západní noviny s tím, že svoboda tisku je nadřazena všemu ostatnímu.

Karikatury vyvolaly v muslimských zemích velké protesty, které si vyžádaly oběti na životech v Aghánitánu [celá zpráva] i v Somálsku [celá zpráva].

Rozhořčení vyznavači islámu také útočí na velvyslanectví Dánska, Norska a dalších západních států a muslimské země dodržují bojkot dánského zboží.

Karikatury řeší i NATO

Kresbami parodujícími islám a násilnými odezvami na ně se ve čtvrtek budou zabývat i ministři obrany členských zemí Severoatlantické aliance (NATO) na dvoudenním neformálním setkání v italské Taormině.

Reklama

Související články

Hněv Arabů kvůli karikaturám Mohameda roste

Hněv arabského světa nad nedávným zveřejněním karikatur proroka Mohameda v dánském a norském tisku sílí: z roviny diplomatických protestů se přenesl do ulic....

Výběr článků

Načítám