Hlavní obsah

Dalajlama se obává, že ho Číňané chtějí zavraždit

Londýn

Tibetský duchovní vůdce dalajlama se obává o život. Jak se svěřil britskému listu Sunday Telegraph, donesla se k němu z Tibetu varování, že čínští tajní agenti vycvičili falešné stoupenkyně, které by se mohly pokusit ho otrávit, když si půjdou pro požehnání. K tomuto spiknutí prý Číňané zrekrutovali Tibeťanky.

Foto: Reuters

Dalajlama má obavy o život.

Článek

Šestasedmdesátiletý držitel Nobelovy ceny za mír dodal, že nyní žije přísně střežený ve svém palácovém komplexu v Dharamsále na úpatí Himálaje v indickém státě Himáčalpradéš, jak mu poradili indičtí experti na bezpečnost. Jeho poradci prý nemohli zprávy o chystaném útoku na jeho život potvrdit, ale doporučili zvýšení bezpečnosti.

Otrávené vlasy či šátky

"Dostali jsme jistý druh informací z Tibetu," uvedl dalajlama. "Čínští agenti cvičí Tibeťany, především ženy, používat jed - otrávené vlasy, otrávené šátky. Předpokládají, že ke mně půjdou pro požehnání a já se jich dotknu rukou," řekl dalajlama listu.

Dalajlama patří mezi všeobecně nejuznávanější duchovní vůdce na světě, přesto má nepřátele jak v Číně, tak mezi některými buddhistickými sektami. Vztahy mezi vládou v Pekingu a tibetskou exilovou vládou v Dharamsále zůstávají špatné a převažuje v nich vzájemná nedůvěra. Tu posílilo více než 30 případů, kdy se Tibeťané upálili nebo pokusili upálit na protest proti čínské navládě. Peking dalajlamu viní, že tyto činy podporuje, což tibetský duchovní vůdce popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám