Hlavní obsah

Čtyři Češi v nizozemském vězení za pašování drog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/HAAG

Mezi odsouzenými za pašování drog na karibském ostrůvku St. Maarten, patřícímu k Nizozemským Antilám, jsou čtyři Češi a 11 Slováků, sdělila to zástupkyně českého velvyslance v Nizozemsku Naděžda Homolová. Čtvrtý Čech dojel až do Holandska, kde byl zadržen.

Foto: Pavel Čempěl

Bohumínská radnice

Článek

Homolová potvrdila, že místní policie spolupracuje přímo s českými orgány a na velvyslanectví se neobrací. Učinil tak pouze advokát posledního zadrženého, který je v Nizozemsku. Jeho cesta s drogou skončila na amsterodamském letišti Schiphol.

Náhodná razie

Podle místního tisku bylo v posledním zářijovém týdnu na ostrově St. Maarten zatčeno 31 pašeráků při pokusu nastoupit do letadla s nákladem drog - každý z nich vezl v průměru přes deset kilogramů kokainu. Vše bylo nalezeno při důkladných náhodných prohlídkách na letišti v rámci razie proti drogám. St. Maarten je totiž oblíbenou oblastí překupníků omamných látek.

Dvacet devět osob cestovalo z ostrova do Nizozemska z mezinárodního letiště, dva lidé se k nim měli záhy připojit. "Rekordní zásilka na jedince přesáhla dvacet pět kilogramů," uvedl k případu prokurátor Johan De Vrieze.

Za deset měsíců doma

Celková váha zásilky přesáhla 413 kilogramů a její cena je odhadnuta na více než 10 miliónů eur (asi 300 mil. Kč). Vedle Čechů a Slováků se do akce zapojilo sedmnáct obyvatel ostrova Curacao, při čemž devět z pašeráků bylo ženského pohlaví v doprovodu tří dětí.

Všichni pašeráci byli na karibském ostrově původně na dovolené, sdělil Vrieze. Češi a Slováci byli údajně odsouzeni ke 30 měsícům vězení, avšak stráví v něm jen deset měsíců, protože místní věznice je přeplněná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám