Hlavní obsah

Čtrnáctileté Lauře se splnil sen, vyplula na cestu kolem světa

Právo, Jan Karas

Už ve čtyřech letech ji otec na Novém Zélandu začal učit plachtit a ona začala snít sen, že jednou sama obepluje svět. Teď se čtrnáctileté Nizozemce Lauře Dekkerové začíná sen plnit. Alespoň jeho první část. V sobotu ráno zvedla v Portugalsku kotvu.

Článek

Už ve čtyřech letech ji otec na Novém Zélandu učil plachtit a ona začala snít sen, že jednou sama obepluje svět. Teď se čtrnáctileté Nizozemce Lauře Dekkerové začíná sen plnit. Alespoň jeho první část. V sobotu ráno zvedla v Portugalsku kotvu.

Soudila se skoro rok 

Na jih dorazila počátkem srpna krátce poté, co nizozemský soud rozhodl, že i když je nezletilá, může sama vyplout. Odpovědnost za ni nechal na Lauřiných rodičích, kteří dceru podporují.

Dívka se skoro rok soudila s úřady na ochranu dětí, které ji chtěly od riskantního podniku odradit. Nakonec soud v Middlelburgu rozhodl, že sociální pracovníci Lauře nesmějí bránit. Do Portugalska ji na lodi doprovázel její otec. Pak už jí dal volnost pohybu.

Chce pokořit rekord

Návrat do vlasti plánuje Laura za dva roky, tedy v době, kdy jí bude šestnáct let. Pokud se jí to podaří, stane se nejmladší ženou, která obeplula sama svět. Pokořila by tak dosavadní rekord Australanky Jessiky Watsonové, která plavbu úspěšně dokončila letos v květnu, tři dny před svými 17. narozeninami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám