Hlavní obsah

Colin Powell: KLDR neprovedla jaderný výbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL/TEHERÁN

Americký ministr zahraničí Colin Powell v televizi NBC řekl, že podle infomací, které mají USA k dispozici, Severní Korea neprovedla pokusný výbuch jaderné zbraně. Severokorejskou provincií Janggangdo při čínských hranicích otřásl ve čtvrtek silný výbuch a nad oblastí se objevil houbovitý mrak o průměru čtyř kilometrů.

Foto: ČTK/EPA

Severokorejská jaderná elektrárna Jongbjong

Článek

IPrvní informace o mohutné čtvrteční explozi v Severní Koreji získala Jižní Korea od Spojených států. Americký satelit prý zaznamenal v severokorejské provincii Janggangdo u hranic s Čínou "podivný mrak".  "Počasí bylo v té době v celé oblasti velmi oblačné, ale objevil se tam podivný mrak, který se naprosto lišil od všech ostatních," uvádí agentura jihokorejského představitele. Ten také upozornil, že zatím "nelze potvrdit, zda mrak měl skutečně hřibovitý tvar."

K výbuchu došlo v den, kdy KLDR oslavovala 56 výročí svého založení a byl zaznamenán i satelity. Došlo k němu v řídce obývané oblasti, kde má země velké vojenské základny včetně raketových. Spekulovalo se, že šlo o jadernou explozi, mohlo však jít i o výbuch rakety. 

Podzemní otřesy, která byly zaznamenány, neodpovídají svým charakterem jadernému výbuchu. Zatím však není jasné, zda byl výbuch jeden, či jich bylo více.

"Jsou zprávy, že to byla exploze mnohem silnější než ta na nádraží v Jongčchonu a Spojené státy se o tento výbuch, který byl zachycen satelity, velmi zajímají," uvedla s odvoláním na nejmenovaný zdroj z Pekingu agentura Jonghap. Podle ruských zdrojů měl výbuch sílu 1000 tun  trinitrotoluenu.

Spekulace o jaderném testu

Washington podle agentury nevylučuje, že to mohl být jaderný test. List The New York Times v neděli napsal, že vláda prezidenta George Bushe nedávno obdržela zpravodajskou informaci, podle níž někteří experti soudí, že KLDR chystá svůj první pokusný výbuch jaderné zbraně.

Severní Korea zveřejnila v sobotu prohlášení, že míní dále pokračovat ve svém jaderném programu. Odůvodňovala to přiznáním Soulu ke dvěma pokusům jihokorejský vědců, kteří v roce 1982 vyrobili malé množství plutonia a v roce 2000 vysoce obohaceného uranu. Obě látky se používají v jaderných zbraních. [celá zpráva]

Severní Korea údajně má dost materiálu na tři jaderné pumy. 22. září měly pokračovat šestistranné rozhovory o ukončení severokorejského jaderného programu.

Pákistán: budeme rozvíjet jaderné technologie

V sobotu pákistánský prezident Parvíz Mušaraf oznámil, že jeho země bude pokračovat v rozvoji jaderného programu. V únoru přitom v Pákistánu vypukl skandál, když se ukázalo, že otec pákistánské jaderné bomby Abdul Kádir Chán prodával informace o čínské jaderné technologie do Libye a Íránu. Popřel však, že by poskytl informace do KLDR. Také Pchjongjang popřel kontakty s Pákistánem v této oblasti. [celá zpráva] . Libye naopak oznámila začátkem roku, že od vývoje jaderných zbraní ustupuje.

Jaderné nebezpečí naposled vzrostlo na světě v devadesátých letech, kdy jaderné zbraně nově zařadily do svých arzenálů Indie a Pákistán a mezi oběma zeměmi se prohloubila roztržka.

Reklama

Výběr článků

Načítám