Hlavní obsah

Clintonová nečekaně přiletěla do Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Americká ministryně zahraniční Hillary Clintonová přiletěla v sobotu nečekaně do Iráku. Je to její první cesta do země od chvíle, kdy se stala členkou kabinetu prezidenta Baracka Obamy. Ten Irák navštívil již před několika týdny. Clintonová přicestovala bezprostředně po nové vlně atentátů, které si za poslední dny vyžádaly na 150 obětí a desítky zraněných.

Článek

"Myslím, že tyto sebevražedné útoky jsou, bohužel svým tragickým způsobem, signálem obav extremistů, že se Irák ubírá správným směrem," řekla Clintonová novinářům.

Americká ministryně se v Iráku setká s prezidentem Džalálem Talabáním, premiérem Núrím Málikím a svým resortním protějškem Hošjarem Zibarím. Jednat bude také s náčelníkem zdejších amerických sil, generálem Raymondem Odernem.

Prezident Obama, který zemi navštívil před třemi týdny, řekl, že následujících 18 měsíců, bude pro Irák kritických. Americké jednotky by měly zemi opustit nejpozději do roku 2011. Nyní mají Američané v Iráku zhruba 142 tisíc vojáků.

Při sérii útoků sebevražedných atentátníků v Bagdádu a v provincii Dijála bylo od čtvrtka zabito nejméně 150 lidí. Mezi oběťmi násilí posledních dvou dnů, které učinilo z dubna nejsmrtelnější měsíc letošního roku s celkem 250 mrtvými a téměř 700 zraněnými, i mezi zraněnými je velký počet íránských poutníků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku zatčen šéf tamní al-Kajdy

V iráckém hlavním městě Bagdádu byl ve čtvrtek zatčen šéf tamní al-Kajdy Umar Bagdádí. Oznámila to armáda. V týž se v metropoli u skupiny policistů odpálil...

Výběr článků

Načítám