Hlavní obsah

Členství v NATO můžeme vzdát, ujelo ukrajinskému velvyslanci. Vzápětí musel couvat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ukrajina by se mohla vzdát možnosti vstoupit do Severoatlantické aliance (NATO), pokud by takovým krokem zamezila válce s Ruskem. V neděli to ve vysílání rádia BBC řekl ukrajinský velvyslanec v Londýně Vadim Pristajko. O den později však svoje slova korigoval s tím, že k žádné změně zahraničněpolitických cílů Ukrajiny nedojde.

Foto: Profimedia.cz

Vadim Pristajko

Článek

„Pokud by to odvrátilo válku, uvažovala by vaše země o tom, že by se k NATO nepřipojovala a od takového cíle upustila?” zeptal se velvyslance moderátor BBC.

„Možná ano, obzvláště když nám takto vyhrožují, vydírají nás tím a tlačí nás k tomu. Občas takové hlasy zaznívají i z NATO, které říkají, no tak, možná bychom skutečně mohli odvrátit válku,” odpověděl Pristajko.

USA odpoví na agresi Ruska rychle a rozhodně, ujistil Biden Zelenského. Ten ho pozval do Kyjeva

Evropa

Jeho vyjádření vzbudilo velký rozruch, informovala o něm například agentura Reuters nebo deník The Independent.

„Bylo to nedorozumění”

V pondělí ale Pristajko vystoupil znovu, tentokrát v ranní show televize BBC, kde řekl, že šlo o „nedorozumění”. Ukrajinská vláda podle něj nehodlá nic měnit na snaze stát se v budoucnu součástí NATO.

„Diplomatický blitz“: Johnson vyráží jednat do Evropy ve snaze zabránit válce

Amerika

„Jsme připraveni udělat řadu ústupků, abychom odvrátili válku, a to také v jednání s Ruskem děláme. Ale to nemá s NATO nic společného, to máme v ústavě uchováno jako svátost,” řekl velvyslanec.

Ukrajina v současnosti není členem NATO, ale má příslib z roku 2008, že časem dostane možnost do aliance vstoupit. Ukrajinský parlament tehdy zároveň odhlasoval změny v ústavě, podle nichž se vstup země do NATO a Evropské unie stane hlavním cílem a úkolem zahraniční politiky, na což se Pristajko ve svém pondělním vyjádření odkazoval.

Vadim Pristajko je ukrajinský diplomat, který od července 2020 působí v roli velvyslance v Londýně. Předtím mimo jiné krátce pracoval jako ministr zahraničí.

Anketa

Měla by se Ukrajina vzdát ambice stát se členem NATO?
Ano
57,2 %
Ne
42,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12984 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám